czwartek, 3 lipca 2014

Nocna owsianka z malinami

Sposobów na zrobienie owsianki jest kilka, lecz jeśli macie rano mało czasu na śniadanie, lub tak jak ja - wraz z ładną pogodą od rana nie macie ochoty na jej ciepłą wersję ten przepis jest zdecydowanie dla Was. 

Nocna owsianka to po prostu płatki owsiane namoczone przez noc, które pęcznieją absorbując płyn. Wlewamy mleko, jogurt, wodę lub ich mieszankę - jak lubimy. Przepis jest bazą, a dodatki są nieograniczone. Dodajemy je wieczorem lub rano - oba sposoby się sprawdzają, a wszystko zależy od Ciebie. Wieczorem umieszczamy wszystko, czemu nie przeszkadza namoczenie np. chrupiąca granola się nie sprawdzi - zostawmy ją na rano. 
Gotowanie nie jest tu konieczne, jeśli używacie płatków błyskawicznych. Używając wersji klasycznej warto doprowadzić do ich wrzenia np. w mikrofalówce, a dużo łatwiej wchłoną płyn.
W ten sposób przygotowaną owsiankę możemy zabrać w słoiczku ze sobą do pracy lub na wycieczkę jest to więc bardzo praktyczne rozwiązanie, polecam! 



Składniki - 1 porcja
4-5 łyżek płatków owsianych
1/3 - 1/2 szklanki płynu np. mleko  - w zależności od tego jak gęstą owsiankę lubicie
1/3 szklanki jogurtu - wieczorem lub rano
wybrane słodzidło do smaku
dowolne dodatki


Składniki mieszamy razem w miseczce. Używając płatków błyskawicznych wystarczy włożyć je do lodówki. Płatki owsiane klasyczne podgrzewamy doprowadzając do wrzenia w garnku lub w mikrofalowce. Odstawiamy na bok lub po wystudzeniu do lodówki. Rano zajadamy z ulubionymi dodatkami. 




W drodze na wakacje Wegetariański obiad III Lato w pełni! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

2 komentarze :

  1. jeden z najlepszych sposobów na letnie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się;) Jakie masz inne ulubione śniadaniowe propozycje? Ostatnio szukam inspiracji;)

      Usuń

Printfriendly