wtorek, 24 czerwca 2014

Truskawkowe scones z ricottą


Sezon truskawkowy w pełni, więc korzystajmy z niego jak tylko się da. Poza wieloma przepisami jakie pojawiły się na blogu u mnie truskawki wędrują również do zamrażarki – gdyby na przykład ktoś z moich bliskich zapragnął takich bułeczek w środku zimy. 
Pyszne, kruche z wierzchu i niesamowicie mięciutkie w środku. Ciasto na bułeczki jest z dodatkiem serka ricotta oraz soczystych truskawek. Możemy je jeść zarówno bez dodatków, jak i posmarowane masłem, czy kremowym serkiem.


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
¼ - 1/3 szklanki cukru (w zależności od słodkości truskawek)
½ łyżeczki soli 
6 łyżek zimnego masła
250 g truskawek, grubo posiekanych (jeśli używamy mrożonych najpierw je rozmrażamy na ręczniku papierowym) 
¾ szklanki sera ricotta (180 ml)
1/3 szklanki maślanki



Piekarnik nagrzewamy do 200*C. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 

W dużej misce mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia, cukier i sól. Przy użyciu miksera mieszamy składniki wraz z zimnym masłem, rozbijając je na malutkie kawałeczki.  
Do naszej miski dodajemy grubo posiekane truskawki, mieszamy do połączenia i otoczenia w mące truskawek.


Dodajemy serek ricotta i maślankę. Składniki mieszamy gumową szpatułką do połączenia. 
Ręcznie wyrabiamy ciasto kilka razy, a następnie kładziemy je na dobrze posypanej mąką powierzchni. 
Formujemy w koło o 2 cm wysokości. Możemy dodać trochę więcej mąki na wierzchu ciasta, aby zapobiec przyklejaniu się do rąk, jeśli jest bardzo lepkie.

Ostrym nożem kroimy ciasto na 8 kawałków i układamy je na przygotowanej blasze.

Pieczemy 15-18 minut, aż bułeczki uzyskają złoty kolor oraz będą suche i chrupiące na brzegach. Blachę wyjmujemy z piekarnika, a następnie przekładamy bułeczki po kilku minutach na kratkę do całkowitego ostygnięcia.





Lato w pełni!

8 komentarzy :

Printfriendly