piątek, 6 czerwca 2014

Lody miętowe z czekoladą - bez maszyny

 

Niezwykle puszyste, odświeżające i pyszne lody miętowe z kawałkami czekolady. W dodatku bez maszyny - wystarczy wymieszać podstawowe składniki, wrzucić dodatki i zamrozić. 
Polecam w zbliżające się letnie dni. 


Składniki:
500 ml śmietany kremówki 30%
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
około 1 szklanka posiekanej czekolady
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
+ ½ łyżeczki ekstraktu miętowego (lub 10-15 listków mięty)


W małej misce mieszamy mleko skondensowane z kawałkami czekolady i ekstraktami. Ekstrakt miętowy możecie uzyskać poprzez zalanie mięty wódką/spirytusem i odstawienie na kilka dni, jednak świeża mięta świetnie się sprawdza i ma niezastąpiony aromat.  Jeśli używamy świeżej mięty, należy ją wcześniej rozdrobnić np. przy pomocy rozdrabniacza lub malaksera. 
Kremówkę ubijamy na sztywno mikserem. Ubitą śmietanę delikatnie dodajemy do mleka z czekoladą i łączymy składniki przy pomocą szpatułki. 
Całość przekładamy do pojemnika i mrozimy około 6 godzin, lub całą noc.




Akcja lodowa 2014 Akcja lodowa 2014 Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

5 komentarzy :

  1. Rewelacja :) Chetnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wyglądają ;) U mnie też przepis na lody ale waniliowe.
    Tak na prawdę ten przepis można robić na różne sposoby i zawsze wyjdzie pysznie :)

    pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam miętowe z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacja, moje ulubione smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastycznie, właśnie na taki post czekałam, a miętowe są najlepsze! :)
    http://magdafit.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly