niedziela, 22 czerwca 2014

Kruche babeczki z kremem waniliowym


Małe, kruche babeczki z nutą cytrynową oraz leciutkim i wyjątkowo puszystym kremem waniliowym i sezonowymi owocami. Są bardzo smaczne, idealne na letnie dni kiedy mamy ochotę na lżejsze wypieki.
W okresie zimowym możemy użyć domowej konfitury lub owoców z puszki.
Pięknie i apetycznie będą się prezentować na każdym stole.



Składniki  - około 45 sztuk
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 kostka schłodzonej margaryny/masła
10 łyżek cukru/cukru pudru
5 żółtek
skórka z ¾ cytryny
Krem:
330 ml śmietany kremówki
500 ml waniliowego serka homogenizowanego
3 łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w minimalnej ilości wrzątku
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
owoce do dekoracji





Mąkę i cukier puder mieszamy razem. Dodajemy posiekane masło i rozcieramy palcami. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto, po czym owijamy je folią i wkładamy do lodówki na godzinę. 

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Dodajemy serek waniliowy i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy chwilę dokładnie mieszając składniki. Dosładzamy do smaku i wstawiamy do lodówki na czas tężenia masy.

Piekarnik nagrzewamy do 180*C

Schłodzone ciasto zagniatamy  kilka razy podsypując mąką i rozwałkowujemy na grubość około 4mm. Wycinamy z niego okręgi i wykładamy nimi foremki na babeczki. 
Należy pamiętać o nakłuciu ciasta widelcem lub obciążeniu, by nie urosły. 

Babeczki pieczemy w temperaturze 180*C przez około 15-18 minut, aż uzyskają złoty kolor.
Pilnujemy by ich nie spalić. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 

Schłodzony i gęstszy krem przekładamy do upieczonych i wystudzonych babeczek. Możemy to zrobić przy pomocy szprycy lub łyżeczki. Dekorujemy wedle uznania. 







Lato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

2 komentarze :

Printfriendly