czwartek, 3 kwietnia 2014

Gofry marchewkowe z serkiem cynamonowym



Miękkie i puszyste gofry marchewkowe, które będą pysznym i sycącym na długi czas posiłkiem. Ich smak można porównać do ciasta marchewkowego, lecz są o wiele szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu. 
Nie zawierają nadmiaru cukru, są za to pełnoziarniste, pełne witamin i zdrowego dla serca błonnika.  

Na wierzchu znalazł się obłędny serek cynamonowy, który idealnie pasuje do gofrów.


Składniki (2 sztuki):
½ szklanki mąki orkiszowej (lub owsianej) ( 60g )
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼- 1/3 szklanki startej marchewki
1/3 szklanki mleka
1 łyżka oleju lub mleka
1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii
2 łyżki miodu/syropu klonowego lub słodzik 
kilka łyżek rodzynek - opcjonalnie
Serek cynamonowy:
kilka łyżek kremowego serka
1 łyżka miodu/syropu klonowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu




W misce mieszamy mąkę, cynamon, sól, sodę oraz proszek do pieczenia.
W osobnej misce mieszamy pozostałe składniki.
Gofrownicę dokładnie smarujemy olejem i pozostawiamy do nagrzania. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Do gorącego urządzenia wlewamy połowę ciasta i zamykamy pokrywę. Gotowego gofra wyjmujemy i powtarzamy czynność z resztą ciasta. 

Składniki na serek dokładnie mieszamy w miseczce. 

Smacznego. 





Naleśniki wiosenne FIT Marchew w roli głównej 2  Zdrowy tryb życia Marchew w roli głównej 2
  Lekka Wielkanoc Wielkanocne Smaki - edycja IV

5 komentarzy :

  1. zawsze tak podaje marchewkowe, właśnie z serkiem cynamonowym smakują idealnie! pięknie wyszły, kuszą wyglądem, a co dopiero smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne i na pewno pyszne !!! Ja zamawiam jedzonko na dostawę i zastanawiam się czy gofry też kiedyś dostanę :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie tak;)
      Myślałaś, żeby zacząć stopniowo samemu komponować posiłki? Czy może brak czasu?

      Usuń

Printfriendly