sobota, 8 lutego 2014

Sernik czekoladowy na spodzie brownie


Sernik mocno czekoladowy. Gruby spód brownie oraz delikatna i kremowa masa serowa (choć zależy to od rodzaju sera jaki użyjecie), a na wierzchu polewa z czekolady deserowej.
Sernik jest mało słodki, lecz naprawdę bardzo dobry (możecie użyć więcej cukru jeśli lubicie słodsze wypieki). Jest to mój pierwszy nie-tradycyjny sernik i jestem z niego bardzo zadowolona.
Wszystkie warstwy idealnie do siebie pasują i jeszcze lepiej smakują, polecam!


Składniki (blaszka 24x24cm):
Brownie:
150 g masła
100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
250 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
160 g mąki
3 jajka
3 łyżki ciemnego kakao
Sernik:
1 kg sera (użyłam takiego kremowego z wiaderka) - można w połowie zastąpić mascarpone
3,5 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
250 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 ml kremówki
4 łyżki ciemnego kakao 
4 jajka
200 g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół)
+ polewa




Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Do garnuszka wkładamy masło, czekoladę i rozpuszczamy na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.


Mikserem ubijamy jajka (w całości) razem z cukrem na puszystą pianę. Powoli wlewamy czekoladę (może być lekko ciepła), dodajemy kakao i miksujemy do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę i miksujemy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę.
Pieczemy w temperaturze 180*C przez około 25 minut i wyjmujemy z piekarnika.

W między czasie przygotowujemy masę serową:
Do miski wkładamy twaróg, mąkę, cukrem i ekstrakt waniliowy. Ucieramy przez około 2 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka.

Śmietankę podgrzewamy razem z czekoladą i kakao w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Gładką czekoladową  masę dodajemy do masy serowej i miksujemy małych obrotach. Wbijamy kolejno jajka, miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku.


Masę wylewamy na upieczone brownie. Pieczemy przez około 60 minut (do suchego patyczka) w 180*C. 

Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy  w formie do lekkiego przestudzenia. Następnie odczepiamy boki formy lub wyjmujemy z niej, chwytając za wystający papier do pieczenia. 
Sernik dekorujemy np. rozpuszczoną czekoladą i całkowicie studzimy, najlepiej w lodówce. 



 

Mascarpone Karnawał 2014 Serniki dla Miksera - edycja 1.14

7 komentarzy :

  1. fantastyczny sernik! tak intensywnie czekoladowy -to mi się podoba :) i świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również jestem z nich zadowolona, dziękuję;)

      Usuń
  2. Nie dość, że masa czekoladowa, to i spód brownie? To się nazywa czekoladowe niebo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja, ślinka aż cieknie:D

    OdpowiedzUsuń
  4. od rana gdzie nie zajrzę to widzę same pyszności, litości!!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kradne przepis ! wygląda nieziemsko :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly