poniedziałek, 11 listopada 2013

Pieczona owsianka dyniowa

 Śniadanie jak z obrazka na dobry początek dnia, czy jest coś lepszego? 
Owsianka z dyni to kolejna warzywna wersja, moim zdaniem równie pyszna i aromatyczna, a dzięki pieczeniu ma jeszcze głębszy i delikatniejszy smak.
Gorąco polecam, szczególnie na zimne i ponure, jesienne poranki, trzeba korzystać z dyni ile można;) 

Składniki (1 porcja):
1/2 szklanki płatków owsianych 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
szczypta soli
około 200-250 ml mleka (można użyć wody lub pół na pół)
około 60 g puree z dyni
Miód do smaku (słodzik, cukier) 
Możemy również dodać daktyle, orzechy, masło orzechowe, suszone owoce itp.

 Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 
Kokilkę lub miseczkę (którą możemy piec w piekarniku) smarujemy odrobiną tłuszczu. W małej miseczce mieszamy płatki owsiane i przyprawy suche. W kolejnej, odrobinę większej, mieszamy puree z dyni, mleko/wodę i miód. Dodajemy płatki z przyprawami, mieszamy do dokładnego połączenia się składników. 

Masę przekładamy do miseczki/kokilki i pieczemy około 20-30 minut. 
Smacznego. 





Śniadania do pracy/szkoły Zdrowe słodkościAkcja ŻURAWINOWA! />

7 komentarzy :

  1. z tą przyprawą do piernika koniecznie :) już czuję je zapach i cudowny smak!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pieczone owsianki! dyniowa wersja brzmi świetnie, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też dzisiaj miałam na śniadanie pieczona owsianką ale bez dyni:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie, tak jesiennie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką owsiankę zjadłabym.... co ja gadam, mogłabym jeść nawet przez cały dzień... Wygląda obłędnie, a w wersji pieczonej jeszcze nigdy nie jadłam :)
    Dziękuje za inspiracje i wpis w akcji śniadanie do pracy
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly