poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Warzywa z kaszą i sosem sojowym


Szczerze mówiąc nawet nie wiem co to jest, ale według mojej mamy jest pyszne ;) 
Poza tym, już wiem, że zapach warzyw i kaszy z lekko orientalną nutą sosu sojowego również jest bardzo przyjemny.
Oto jak zostałam mistrzynią improwizacji dnia dzisiejszego ;)
1 porcja = około 300 kcal


Składniki na 1 porcje:
Kasza gryczana (pół woreczka, około 50 g)
Marchewka (1 sztuka)
Kalafior (około 200 g)
Fasolka szparagowa (około 150 g)
Sos sojowy (2 łyżki)
Sól, papryka chili w proszku
Bulion: 0,5l wody + 0,5 kostki bulionowej (ulubionej)

Fasolkę oraz kalafiora gotujemy do miękkości. Do przyrządzonego, gotującego się bulionu wrzucamy kaszę gryczaną oraz obraną i pokrojoną marchewkę. Gotujemy przez około 15 minut, kilka minut przed zdjęciem z gazu dodajemy sos sojowy. Najlepiej aby woda wyparowała a kasza i marchew była miękka. Dodajemy szczyptę chili i mieszamy. Wrzucamy wcześniej ugotowaną fasolkę oraz kalafiora.
Smacznego ;)



Przywołujemy wiosnę!!!

4 komentarze :

  1. jakie pyszne i zdrowe warzywka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zbiór wszystkiego co dobre na jednym talerzu :))) ja chce taki obiadek :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm...
    w sam raz do pracy, wszystko razem i do tego sos sojowy, którego nie znosiłam do niedawna, a teraz wręcz uwielbiam:)

    Mój blog: www.tysiacepomyslow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wykorzystam tylko części przepisu - kasza gryczana gotowana z marchewką z sosem sojowym / brzmi bajecznie/. Inne warzywa zrobię inaczej.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly