Słodki, soczysty, a
jednak przełamany lekko kwaśnym smakiem rabarbaru, idealny i banalny.
Wystarczy
zaledwie pięć składników oraz 30 minut wolnego czasu, a będziecie cieszyć się
prawdopodobnie najlepszym musem rabarbarowo - jabłkowym z wyrazistą nutą cynamonu ;)
Wspaniały do wszelkiego rodzaju tart, placków, ciast, naleśników, babeczek, ciasteczek, do jedzenia łyżeczką ze słoika czy miseczki – po prostu do wszystkiego ;)
Wspaniały do wszelkiego rodzaju tart, placków, ciast, naleśników, babeczek, ciasteczek, do jedzenia łyżeczką ze słoika czy miseczki – po prostu do wszystkiego ;)
Składniki (około 2 kg musu):
6 jabłek (około 700 g) – obrane i pokrojone w drobną kostkę
1 kg rabarbaru – umytego, pokrojonego w drobne kawałki
2-3 laski cynamonu (można dodać kawałki kory lub zastąpić sproszkowanym (około 2 łyżki))
115 g cukru (+/- – do smaku) - lub stevia/inny słodzik
500 ml wody
1-2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu (opcjonalnie)
Do dużego garnka na
średnim gazie wrzucamy jabłka, rabarbar, laski cynamonu(lub korę/proszek),
cukier oraz wodę.
Kiedy całość zacznie
się gotować, zmniejszamy gaz na mały, częściowo przykrywamy i gotujemy około 30
– 40 minut, aż mus będzie miękki i gęsty.
Jeśli w garnku
pozostaną części owoców możemy je rozgnieść widelcem lub zblendować.
Wyjmujemy laski
cynamonu, jeśli czujemy taką potrzebę, dosładzamy do smaku i dodajemy cynamon w proszku.
Mus najlepiej przechowywać około 3-4 dni w szczelnym zamknięciu w lodówce.
Smacznego ;)
Mus najlepiej przechowywać około 3-4 dni w szczelnym zamknięciu w lodówce.
Smacznego ;)
mniam ! musze przerobić jakiś rabarbar póki jeszcze czas :) Mam nadzieję, że będę mogła się delektować :)
OdpowiedzUsuńEmilko, taki mus to na pewno pyszny sam w sobie, ale tez idealny jako dodatek do ciast czy naleśników :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Jest wprost idealny ;)
UsuńA smak.... jejku, rozpływa się w ustach ;) - kocham połączenie cynamonu, jabłek i rabarbaru ;)
Wyglada apetycznie :) Sama zapomniałam kiedy ostatnio robiłam taki mus
OdpowiedzUsuńNa sam widok apetyt wzrasta;)
OdpowiedzUsuńmniam, jaki pyszny!:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziękuję za dodanie go do akcji rabarbar 2013!
Naprawdę polecam ;)
Usuń