środa, 19 czerwca 2013

Pieczone bataty na ostro


Pyszne, chrupiące i aromatyczne – pieczone, pikantne, lecz z naturalną słodyczą bataty. 

Uwielbiam to warzywo i jego smak. Jest idealnym zamiennikiem "tradycyjnego polskiego ziemniaka", a mam wrażenie, że niestety jest mało wykorzystywane i niedoceniane w kuchniach naszego kraju. 

U mnie w domu od jakiegoś czasu pojawia się systematycznie i za każdym razem wszyscy są zachwyceni smakami, jakie można z nich wydobyć i wielorakimi sposobami ich przyrządzenia. 

Wkrótce na blogu pojawi się wiecej przepisów z jego wykorzystaniem - Gorąco polecam ;)

Składniki (2 porcje):
1 batat
Przyprawy ( ½ łyżeczki każdej):
Słodka papryka
Płatki chili
Chili
Curry
Kurkuma
Garam Masala – można pominąć
Czosnek – można zastąpić świeżym
Tymianek
Sól
Rozmaryn – suszony lub świeży (kilkanaście igiełek)
Pieprz czarny ( ¼ łyżeczki)
Pieprz ziołowy (1 łyżeczka)
2 łyżki oleju/oliwy


Piekarnik nagrzewamy do 160*C.


Batata (w skórce) kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki. Polewamy olejem lub oliwą i wrzucamy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Kawałki rozkładamy równomiernie na srebrnej folii, na blasze lub kratce z piekarnika i pieczemy około 30 min do miękkości.

Smacznego ;) 








  Ostatnie kuszenie Kolacja w czasie sesji! 
Zielnik Kuchenny 2013  

1 komentarz :

  1. Nominowałam Cię do Liebster Blog: http://shelovesfitness.blogspot.com/2013/06/nominacja-do-liebster-blog-awards.html :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly