Kolejna śliwkowa wariacja dla umilenia chwili i uśmiechu
bliskich. Delikatne i aromatyczne ciasto, z małą ilością mącznego spodu, za to
z soczystymi, mięsistymi i słodziutkimi śliwkami oraz zapieczoną warstwą serka.
Ricotta pasuje idealnie, jej konsystencja i smak jak ulał wpasowała się do
ciasta, lecz myślę, że inny serek podobnej konsystencji tez będzie współgrał.
Na wierzchu chrupiąca, pełnoziarnista, cynamonowa kruszonka, polecam.
Składniki – tortownica 24 cm lub forma 28x19 cm
Ciasto:
100 g zimnego masła
200 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta soli
Nadzienie:
700 g śliwek
350 g sera ricotta
2 jajka
50 g cukru pudru
10 g cukru waniliowego
90 ml śmietany kremówki
2 łyżki mąki kukurydzianej
Kruszonka:
80 g mąki razowej
80 g cukru pudru
80 g miękkiego masła
2 łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
Mąkę mieszamy z cukrem, cynamonem i solą. Dodajemy posiekane
zimne masło, żółtko, śmietanę i zagniatamy dokładnie ciasto. Ciasto formujemy w
kule, zawijamy folią spożywczą i wkładamy na około 2 h do lodówki lub godzinę do
zamrażarki.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzonym ciastem wykładamy dno i boki formy. Ciasto nakłuwamy
widelcem, przykrywamy warstwą pergaminu i obciążamy specjalnymi kulkami
ceramicznymi, fasolą itp.
Spód pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C.
Śliwki myjemy, dzielimy na pół i wyjmujemy pestki.
W misie miksera ubijamy kremówkę. Dodajemy jajko, cukier, skrobię i serek
ricotta.
Masę wylewamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy
śliwki skórką do dołu.
Mąkę mieszamy w misce z cukrem i
cynamonem. Dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy, aż masa zacznie się
dzielić na okruszki. Kruszonką posypujemy śliwki.
Pieczemy kolejne 40 minut w temperaturze 180*C.
Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia w formie.
Bardzo lubię takie ciasta. Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!
OdpowiedzUsuńTe śliwki w serku mnie oczarowały. Zjadłabym chętnie :)
OdpowiedzUsuńZa śliwkami w ciastach nie przepadam, ale mama byłaby wniebowzięta :D
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ricottę, ma fajną konsystencję :) ze śliwkami świetnie się komponuje :)
OdpowiedzUsuńMmm, cudowne to ciasto, same w nim pyszności :)
OdpowiedzUsuń