poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Rolada bezowo-migdałowa z mascarpone i owocami



Tym razem coś dla fanów bez.
Genialna rolada - słodka, chrupiąca z zewnątrz lecz miękka w środku z dodatkiem pysznego kremu ;)

Poza tym, jest naprawdę łatwa i szybka w wykonaniu. Najlepiej smakuje przełamana lekko kwaskowatymi owocami, np. malinami lub truskawkami. Poza sezonem możemy wykorzystać owoce kandyzowane lub z puszki.


 Składniki na dużą roladę (długość blachy z piekarnika):

Beza:
Białka (6 sztuk)
Cukier (około 230 g) - można użyć mniej
Ocet (1 łyżka)
Mąka ziemniaczana (2 łyżki)
Płatki migdałów ( około 100 g)

Dodatkowo:
Śmietana 36% ( 2 opakowania po 200 g) - moim zdaniem Piątnica najlepsza
Serek mascarpone (500 g)
Ulubione owoce (około 400-500 g lub całe opakowanie/puszka)

Białka ubijamy, dodajemy cukier i miksujemy jeszcze chwilę - piana musi być sztywna. 
Dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Masę wylewamy na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia blachę z piekarnika. 
Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni C. Przed stężeniem, wyjmujemy ją z piekarnika, posypujemy migdałami, które lekko dociskamy. Wstawiamy z powrotem do piekarnika. Całkowite pieczenie bezy to około 20-25 minut. 
Spód bezowy wyjmujemy na czysty arkusz papieru migdałami do dołu (musimy go odwrócić), zdejmujemy teraz już górną warstwę papieru i odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy krem: ubijamy śmietanę na sztywną masę, dodajemy serek mascarpone i mieszamy. 
Masę rozkładamy na wystudzoną bezę, posypujemy owocami i ostrożnie zwijamy. 
Rolada najlepsza jest chwilę po zrobieniu, kiedy beza jeszcze nie nasiąknie kremem. 

Smacznego ;) 







 

8 komentarzy :

  1. Uwielbiam beze, napewno pycha wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda tak, że mógłbym wsunąć na raz

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie! Musiała rozpływać się w ustach...

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak mozna zwinac beze? Nie "peknie" lub zepsuje sie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie pęknie i nie ze psuje się, to na pewno ;)
    Delikatnie, powoli, nie musi być mocno i dokładnie a na pewno się uda ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie potrzebujesz ani octu ani maki. Robie rolade od lat I zawsze dodaje 5 bialek I 275g drobnego cukru. Ubijam az sie szkli I jest przepyszna👌

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly