Prosta zamiana części masła na kremowy serek dała świetny
efekt. Ciasteczka są miękkie i wilgotne, ciasto jest bardzo bogate w smaku –
lekko maślane, delikatne.
Co prawda serka nie czuć w smaku, lecz ciasto jest o wiele bardziej wilgotne i
dłużej zachowuje świeżość, a dodatek skrobi sprawia, że są tak mięciutkie.
Możecie użyć serka philadelphia, lub bardzo gęstego serka homogenizowanego
naturalnego, ważne by schłodzić ciasto co najmniej godzinę przed pieczeniem.
Składniki – około 20 ciastek
55 g masła, miękkiego
30 g kremowego serka
80 g brązowego cukru
25 g cukru białego
1 średnie/małe jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
175 g mąki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
około 160 g chipsów czekoladowych
W misie miksera ucieramy na kremową, puszystą masę na
średniej prędkości masło, kremowy serek, cukry, jajko oraz wanilię – około 3
minut.
Dodajemy obie mąki, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Miksujemy tylko do
połączenia składników.
Dodajemy chipsy czekoladowe – lub po prostu posiekaną
czekoladę, mieszamy szpatułką lub króciutko mikserem.
Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko je
spłaszczamy i układamy na dużym talerzu. Talerz owijamy folią spożywczą i
chowamy do lodówki na minimum godzinę, półtorej.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Blachy wykładamy pergaminem.
Na każdej blasze układamy po 9 kulek ciasta. Pieczemy w 180*C przez 8-9 minut.
Brzegi ciastek powinny się lekko zarumienić, środek może być wciąż blady i
lekko surowy – ale tak ma być, ciastka pozostawiamy na blachach około 5 minut, po
tym czasie środek będzie miękki, puszysty i zdecydowanie nie surowy.
Przekładamy na kratkę kuchenną do ostygnięcia. Smacznego.
Uwielbiam takie domowe ciasteczka z czekoladą:)) Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńNa serku to coś dla mnie! ;)
OdpowiedzUsuń