Jestem wielką fanką placków ziemniaczanych, klasycznie smażonych na patelni i podanych z gęstym sosem czosnkowym. Jednak pragnęłam znaleźć zdrowszą alternatywę i zaczęłam eksperymentować z plackami z cukinii. Sezon w pełni, a jej smak jest wspaniały.
Jeśli podzielacie moje zdanie polecam Wam pieczone placki z cukinii. Z dodatkiem mąki owsianej i czerwonej cebulki. To wspaniały pomysł na lunch lub letni obiad. Najlepiej smakują z jogurtem czosnkowym, polecam.
Jeśli podzielacie moje zdanie polecam Wam pieczone placki z cukinii. Z dodatkiem mąki owsianej i czerwonej cebulki. To wspaniały pomysł na lunch lub letni obiad. Najlepiej smakują z jogurtem czosnkowym, polecam.
Składniki – 12-16
placków
2 duże cukinie, starte na tartce o grubych oczkach
1 czerwona cebula, starta na tartce
½ szklanki mąki owsianej lub pełnoziarnistej
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
1 jajko lub samo białko
odrobina mleka
szczypta curry, chili - opcjonalnie
szczypta curry, chili - opcjonalnie
Sos czosnkowy
½ - ¾ szklanki jogurtu naturalnego (można wymieszać ze śmietaną)
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Piekarnik
nagrzewamy do 200*C.
Startą na tartce cukinię oraz cebulę umieszczamy na gazie lub owijamy
ręcznikiem kuchennym I wyciskamy płyn. Wkładamy powrotem do miski i mieszamy z
mąką, solą, pieprzem, jajkiem i mlekiem. Dobrze łączymy składniki.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy małe do średnich
placków. Pieczemy w temperaturze 200*C około 16 do 20 minut – w zależności od
rozmiaru placków. Odwracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut, aż
uzyskają złoto-brązowy kolor z każdej strony.
Jogurt naturalny mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy
do smaku solą i pieprzem. Smacznego.
Aaa, będę musiała wypróbować ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńooo..too.. trzeba będzie zrobić!
OdpowiedzUsuńBiorę przepis i próbuję ;) bo wyglądają apetycznie, a też jestem fanką klasycznych placków ziemniaczanych :)
OdpowiedzUsuńCukinia jest świetna, bardzo lubimy dodawać ją do dań :) takie placuszki byśmy schrupały :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinie, ale nie wpadłabym na to, aby placki upiec. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńCzy jak zrobię wersję mniej fit z mąką pszenną np to też wyjdą?;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że jak najbardziej tak. Jak widać na zdjęciu 'masa' powinna być na tyle gęsta, by placki się nie rozlewały. Możliwe, że będziesz musiała użyć łyżkę-dwie mąki więcej, by uzyskać taką samą konsystencję.
UsuńDaj znać jak wyszły, pozdrawiam :)
A czy zamiast mąki można dodać kasze manna??
Usuńzrobiłam placuszki - pyszne w smaku, ale moje jakos sie rozpadały - przy przewracaniu nie chciały sie odkleic od papieru, na koniec tez jakos łatwo nie odchodziły, a u Ciebie na zdjęciu wyglądają, jakby dało się je złapać do ręki i chrupać :(
OdpowiedzUsuńjakieś rady na przyszłość?
Musisz porządnie odsączyć cukinie. Po starciu na durszlak...posolić...odczekać, a później cisnąć do oporu :)
UsuńMiałam podobny problem jak Ola. Odcisnęłam bardzo dobrze cukinię, posoliłam, poczekałam... a placki dalej rozpadające się i suche. Ogólnie smak ich jest fajny, ale wyglądają nieapetycznie... zrobiłam dwa podejścia i oba nieudane.
UsuńMiałam to samo więc zeskrobałam do miski, dosypałam mąki i usmażyłam na oleju. Wyszły okropne ;)
UsuńDzisiaj przetestuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuńŻeby zrobić z tego porządny wege obiad dla całej rodzinki (w tym roczne dziecko) z czym proponujecie podać? :-)
OdpowiedzUsuńZ mięsem... indyk, kurczak,królik
UsuńA wagowo ile tej cukinii mniej więcej?
OdpowiedzUsuńPrzepis fatalny, mimo odsączenia cukinii przez gaze placki się przykleiły i wylądowały w koszu.
OdpowiedzUsuńPlacuszki wyszły super. Piekłam je odrobinę dłużej - czekałam aż masa dobrze się wypiecze. Przy przewracaniu na drugą stronę trzeba delikatnie podwadzić boki z każdej strony i potem łopatką ułożoną jakby odwrotnie (jak skrobaczką) energicznie zeskrobać z papieru do pieczenia. Być może lepiej pieką się na silikonie (tak jak na zdjęciu autora przepisu. Z podanych proporcji wyszło 8 dużych placków. Nie soliłam wcześniej cukinii - po prostu ją odcisnęłam.
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Dałam więcej mąki bo ciasto było płynne. Smażyłam na patelni na pergaminie bez dodatku tłuszczu. Mąż zjadł wszystkie... hehe
OdpowiedzUsuńDziewczyny musicie dac więcej mąki, lepiej odcisnąć, dłużej piec
Polecam piec na funkcji termoobieg -nie trzeba przewracac 😉i dodać ciut więcej mąki
OdpowiedzUsuńPolecam piec na funkcji termoobieg -nie trzeba przewracac 😉i dodać ciut więcej mąki
OdpowiedzUsuńPyszne placki,z dodatkiem marchewki jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z połączenia mąki dyniowej i gryczanej, wyszły bardzo dobre ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ! wyszły rewelacyjne! dodałam jeszcze duzy pęczek natki pietruszki. Mniam:)
OdpowiedzUsuńSuper!!!!!
OdpowiedzUsuńJa dodaje jeszcze duzo koperku i czosnku.sa mega dobre
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTo danie kojarzy mi się najbardziej z porą letnią gdyż również w tym czasie chętnie je robię. Bardzo fajny przepis na takie placki mam z https://basiazsercem.pl/ i myślę, że to są najsmaczniejsze placki jakie do tej pory mogłam zrobić. Moim zdaniem warto czasami po prostu upichcić coś innego.
OdpowiedzUsuńNie da się tego oderwać od papieru ... polecam wysmarować jednak formę tłuszczem, a nie na papierze.
OdpowiedzUsuńRobię te placki regularnie i zauważyłam że bez problemu odchodzą od papieru jak ostygną, wtedy oczywiście piekę na termoobiegu i pomijam przekrecanie ich po 20 minutach ;) ale też dzisiaj pierwszy raz piekłam na silikonowej macie z Ikea do ciasteczek i dały się przekręcić bez problemu. Więc myślę że to mata robi tu robotę :)
OdpowiedzUsuńBtw świetny przepis, dzięki! >3
Czy mozna uzyc maki orkiszowej?
OdpowiedzUsuńCzy można użyć kaszy mannej zamiast mąki
UsuńFatalnie wyszły, mamałyga...
OdpowiedzUsuńW zasadzie wogóle nie wyszły...
UsuńPo upieczeniu są takie jak przed xd Rozciapciane 🙈
OdpowiedzUsuńNie wychodzą w ogóle. Nie da się przewrócić. Zmarnowane produkty!!!
OdpowiedzUsuń