Karmelowe banoffee - słynny angielski deser, który skradł serce wielu fanom słodkości. Jest wyjątkowy - bardzo słodki, kremowy, a różnorodność tekstur sprawia jeszcze większą przyjemność podczas jedzenia.
Kruchy spód z ciasteczek, masa karmelowa, soczyste banany i delikatnie waniliowy, lekki krem z bitej śmietany.
Bardzo ważne jest, by odpowiednio schłodzić ciasto - dzięki temu moemy je z łatwością kroić na kawałki. Proste i szybkie wykonanie to tylko nieliczne z wielu atutów tego ciasta, które wszyscy w mojej rodzinie uwielbiają. Polecam gorąco.
Kruchy spód z ciasteczek, masa karmelowa, soczyste banany i delikatnie waniliowy, lekki krem z bitej śmietany.
Bardzo ważne jest, by odpowiednio schłodzić ciasto - dzięki temu moemy je z łatwością kroić na kawałki. Proste i szybkie wykonanie to tylko nieliczne z wielu atutów tego ciasta, które wszyscy w mojej rodzinie uwielbiają. Polecam gorąco.
Składniki – forma 24 cm
Spód:
200 g kruchych ciastek lub biszkoptów
200 g kruchych ciastek lub biszkoptów
50 g masła, roztopionego
30 g jogurtu greckiego
Krem:
około 400 ml śmietany kremówki 36%
około 400 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
puszka masy karmelowej (460 g)
puszka masy karmelowej (460 g)
3 średnie banany
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
strata czekolada, posiekane orzeszki lub kakao do posypania ciasta
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Biszkopty lub herbatniki kruszymy do uzyskania konsystencji piasku - wałkiem
lub przy pomocy blendera. Dodajemy rozpuszczone masło oraz jogurt, mieszamy do
uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku – jeśli masa wciąż jest bardzo
sypka należy dodać dodatkowa łyżkę jogurtu.
Masę ciasteczkową dokładnie wciskamy w dno i boki blaszki. Pieczemy 8 minut w
temperaturze 180*C. Odstawiamy chwilę do ostygnięcia.
Na podpieczony spód – najlepiej wciąż ciepły - wykładamy masę karmelową, dzięki
temu zbędne będzie podgrzewanie masy, zmięknie pod wpływem ciepła.
Banany kroimy w plasterki, mieszamy je w miseczce z sokiem z cytryny i
ekstraktem z wanilii. Następnie wykładamy je równomiernie na masę karmelową. Blaszkę
chowamy do lodówki.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec
dodajemy wanilię i cukier puder do smaku. Krem chowamy do lodówki na około
godzinę by stężał.
Po godzinie wykładamy krem na warstwę bananów. Posypujemy
startą czekoladą, orzeszkami lub kakao. Przechowujemy w lodówce.
oy lubię to ciasto !
OdpowiedzUsuńU-WIEL-BIAM!
OdpowiedzUsuńWpraszam sie bezceremonialnie!
:)
Pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń