- Makaron z cukinii?!
- Tak, właśnie tak!
Cukinia - cudowne warzywo mające znikomą ilość kalorii i setki zastosowań.
Uwielbiana przeze mnie w kuchni, zatem dziś prezentuje Wam przepis na PYSZNY cukiniowy makaron ze szpinakowym, równie smakowitym pesto.
Naprawdę warto wypróbować ;)
Składniki na 2 porcje:
Cukinia (3 małe/średnie sztuki)
PESTO:
Świeży szpinak (około 200 g)
Bazylia (mały pęczek)
Czosnek (2 ząbki)
Oliwa (około 100- 150 ml - w zależności od konsystencji jaką lubicie)
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sok z 1/2 cytryny
Opcjonalnie: 60 g orzechów nerkowca
Dodatkowo użyłam parmezanu oraz orzechów nerkowca do posypania i pieczonej, czerwonej papryki dodanej do pesto po jego przygotowaniu.
Do malaksera dodajemy szpinak, bazylie, czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, opcjonalnie orzechy, sól oraz pieprz. Miksujemy na gładką masę, w razie konieczności dodając oliwę.
Pesto można dodatkowo przyprawić według gustu.
Składniki możemy również zmiksować blenderem lub specjalną końcówką miksera.
Umytą cukinie korzystając z mandoliny/krajalnicy do warzyw lub noża tniemy wzdłuż w długie paski. Następnie kroimy je nożem wzdłuż na cienkie, długie nitki przypominające spaghetti.
Cukinię wrzucamy do garnka z osoloną, wrzącą wodą i parzymy krótko, do momentu aż stanie się giętka - około 1 minuty.
Cukinię ugotować możemy również w zamykanym opakowania na żywność z dodatkiem wody, który umieszczamy w mikrofalówce i podgrzewamy w zależności od mocy mikrofalówki około 2-4 minuty (trzeba kontrolować). Wrzucamy na sitko w celu odsączenia wody.
"Makaron" mieszamy z pesto do smaku. Możemy dodać również pieczoną, czerwoną paprykę oraz udekorować danie startym serem i orzechami.
Inne propozycje podania? Makaron jest równie pyszny duszony z warzywami, jako dodatek do warzyw pieczonych, mięs, sosów (np. pomidorowego).
Smacznego!
wygląda rewelacyjnie jak dla mnie:) chętnie bym takie zjadła:)
OdpowiedzUsuńŚwietne :) Dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł,niedługo zrobię :)
OdpowiedzUsuńSzaleństwo !!! Muszę spróbować uwielbiam szpinak , uwielbiam pesto uwielbiam cukinie ale takiego połączenia jeszcze nie widziałam - rewelacja!
OdpowiedzUsuńDokładnie coś takiego jadłam dwa dni temu w nowej wegańskiej restauracji w Warszawie!
OdpowiedzUsuńPyszne, prawda? ;)
UsuńNiestety w moim wykonaniu wyszło średnie, ale wiem, co poprawić następnym razem!
UsuńŚwietny pomysł z tym cukiniowym makaronem :) Bardzo ciekawie i apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, który wygląda na talerzu przepięknie i wiosennie.
OdpowiedzUsuńWlasnie cos tskiego mi chodzi po glowie, wyglada super! Zaprawszam na mojego bloga, dopiero raczkuje www.okurrrka.blogspot.com
OdpowiedzUsuńNie wiem czy wiesz, ale ta strona wykorzystuje twoje przepisy http://kobieceinspiracje.pl/10296,makaron-z-cukinii-szpinakowe-pesto.html
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za powiadomienie i pozdrawiam.
UsuńBlAGAM popraw bład "swierzy szpinkak" bo razi w oczy, przepraszam, że Cie poprawia, ale to naprawde duży bład, nie jestem znawcą polonistyki, ale taki bład na blogu kulinarnym nie zachęca do oglądania strony.
OdpowiedzUsuńWłaśnie jem, cóż szału brak, ale dziękuję za inspiracje :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje klimaty kulinarne:)
OdpowiedzUsuń