Bardzo wilgotne i pyszne ciasto marchewkowo-bananowe z mąki pełnoziarnistej i sosu jabłkowego, zamiast masła lub leju. Wszystkie składniki sprawiają, że ma on wspaniałą konsystencję, jest doskonale doprawione i z chęcią sięgniecie po kolejny kawałek.
Ciasto pokrywa gruba warstwa waniliowo – cynamonowego serka, która sprawia, że
smakuje ono jeszcze lepiej. Nie zapomnijcie o jego niskiej zawartości tłuszczu,
a poza niesamowitym smakiem, będzie również bardzo zdrowe.
Składniki – forma 20x10 cm
1 i ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej
¼ szklanki płatków owsianych błyskawicznych (lub zwykłych, z grubsza
zmielonych)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki soli
2 dojrzałe banany, zgniecione na puree
½ szklanki ciemnego brązowego cukru (lub inny słodzik)
1 jajko
1 białko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki przecieru jabłkowego
1 szklanka startej marchewki (około 3 duże marchewki)
1/3 szklanki mleka
¼ szklanki posiekanych orzechów + 3 łyżki do posypania
Serek:
115 g kremowego serka o obniżonej zawartości tłuszczu
1/3 szklanki cukru pudru (lub inny słodzik)
¼ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Jeśli nie posiadamy formy sylikonowej wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.
W dużej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę,
cynamon i sól.
W średniej misce miksujemy banany zgniecione na puree, cukier, jajko wraz z
dodatkowym białkiem i ekstrakt waniliowy na dobrze połączoną, kremową masę.
Dodajemy przecier jabłkowy oraz mleko, a następnie startą marchew.
Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko
mieszamy do połączenia.
Dodajemy posiekane orzechy i delikatnie łączymy je z ciastem.
Dodajemy posiekane orzechy i delikatnie łączymy je z ciastem.
Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez 45-55 minut, do tzw.
suchego patyczka.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie przez 15 minut. Następnie wyjmujemy
z formy i odstawiamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Serek kremowy ucieramy mikserem z cukrem, wanilią i cynamonem na kremową i
gładką masę.
Rozkładamy na wystudzonym cieście i posypujemy orzechami.
Kroimy w plasterki, smacznego.
ciacho, które zapisuję na listę rzeczy - jak najszybciej do zrobienia! :) wczoraj jadłam w tych smakach krem na śniadanie, a tu widzę i pyszne ciacho, przez co jeszcze bardziej mam ochotę je spróbować! :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe! nigdy nie jadłyśmy marchewkowego, a w połączeniu z bananem mmmmm - rozmarzyć się można :)
OdpowiedzUsuńnaprawdę polecam, jeśli obawiacie się marchewki w cieście to szczerze mówię nie ma czego. Czuć tylko jej słodycz, a ciasto ma wspaniały smak.
Usuńuwielbiam ciasto marchewkowe, Wygląda pysznie:D
OdpowiedzUsuńOoo - to wygląda obłędnie :) !
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne ciasto marchewkowo-bananowe. Pamiętam,że bardzo nam smakowało :)
OdpowiedzUsuńKocham takie ciasta!
OdpowiedzUsuńMoze sobie sprawie na spozniony Dzien Matki?
:)
Milo, ze jestes w akcji mamowej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Lubię i ciasto marchewkowe, i chlebek bananowy, a takie połączenie na pewno się sprawdziło ;)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
wooow.. to musi być cudo! omnomn.. aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń