wtorek, 12 kwietnia 2016

Lekki sernik z truskawkową skorupką


Prosty przepis na lżejszy serniczek, idealny nawet w środku tygodnia. Do jego przygotowania używamy chudego serka, jogurtu greckiego, białek oraz dżemu truskawkowego. 

Kruchy spód, gęsta i zwarta konsystencja masy serowej oraz truskawkowa pierzynka sprawiają, że sernik jest przepyszny, z pewnością nikt się nie pozna, że jest ”lżejszy”. Dzięki jogurtowi greckiemu masa jest o wiele bardziej kremowa, rozpływa się w ustach.


Składniki - forma 18 cm
Spód:
85 g biszkoptów lub herbatników 
20 g masła 
10 g jogurtu greckiego (lub więcej masła) 
Masa serowa: 
225 g chudego twarogu, zmielonego ręcznie lub w blenderze 
200 g jogurtu greckiego 
2 białka 
50 g cukru (lub odpowiednia ilość słodzika)
20 g budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka soku z cytryny 
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
Dodatkowo: 
około 180 g dżemu truskawkowego marki Orzech (link


Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę wykładamy pergaminem. 

Biszkopty lub herbatniki kruszymy do uzyskania konsystencji piasku - wałkiem lub przy pomocy blendera. Dodajemy rozpuszczone masło oraz jogurt, mieszamy do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.

Masę ciasteczkową dokładnie wciskamy w dno blaszki. Pieczemy 8 minut w temperaturze 180*C. 

W misie miksera ucieramy zmielony twarożek z jogurtem na jednolitą konsystencję. 
Dodajemy pojedynczo białka, miksując po każdym dodaniu. 
Następnie wsypujemy cukier/słodzik, proszek budyniowy oraz wlewamy ekstrakt z wanilii i sok z cytryny, miksujemy do dokładnego połączenia składników. 

Masę serową wylewamy na podpieczony spód, na wierzchu rozsmarowujemy dżem truskawkowy (najlepiej go wcześniej dokładnie rozmieszać by był bardziej jednolity). 

Sernik pieczemy w temperaturze 180*C przez 20 minut, następnie przykrywamy go folią aluminiową i pieczemy kolejne 20 minut w temperaturze 170*C. 
Studzimy w formie przez około 30 minut, następnie sernik przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia. 
Sernik chowamy do lodówki na około 3-4 godziny, następnie możemy bezpiecznie zdjąć papier do pieczenia.







4 komentarze :

  1. WYGLĄDA BOSKO! PYTANKO: W LIŚCIE SKŁADNIKÓW PODANO 2 BIAŁKA, W PRZEPISIE WIDNIEJE "DODAWAĆ POJEDYNCZO JAJKA" CZYLI SAME BIAŁKA CZY JEDNAK CAŁE JAJKA? NA ZDJĘCIU TE CIEMNE BOKI TO CZEKOLADA? MUSZĘ UPICHCIĆ ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do przepisu używamy tylko białek. Już poprawiam, bo rzeczywiście może to zmylić :)

      Usuń
  2. wypróbuje w domu, zapraszam http://fantastic-brand.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly