Prosty przepis na lżejszy serniczek, idealny nawet w środku tygodnia. Do jego przygotowania używamy chudego serka, jogurtu greckiego, białek oraz dżemu truskawkowego.
Kruchy spód, gęsta i zwarta konsystencja masy serowej oraz truskawkowa pierzynka sprawiają, że sernik jest przepyszny, z pewnością nikt się nie pozna, że jest ”lżejszy”. Dzięki jogurtowi greckiemu masa jest o wiele bardziej kremowa, rozpływa się w ustach.
Składniki - forma 18 cm
Spód:
85 g biszkoptów lub herbatników
20 g masła
10 g jogurtu greckiego (lub więcej masła)
Masa serowa:
225 g chudego twarogu, zmielonego ręcznie lub w blenderze
200 g jogurtu greckiego
2 białka
50 g cukru (lub odpowiednia ilość słodzika)
20 g budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
około 180 g dżemu truskawkowego marki Orzech (link)
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę wykładamy pergaminem.
Biszkopty lub herbatniki kruszymy do uzyskania konsystencji piasku - wałkiem lub przy pomocy blendera. Dodajemy rozpuszczone masło oraz jogurt, mieszamy do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
Masę ciasteczkową dokładnie wciskamy w dno blaszki. Pieczemy 8 minut w temperaturze 180*C.
W misie miksera ucieramy zmielony twarożek z jogurtem na jednolitą konsystencję.
Dodajemy pojedynczo białka, miksując po każdym dodaniu.
Następnie wsypujemy cukier/słodzik, proszek budyniowy oraz wlewamy ekstrakt z wanilii i sok z cytryny, miksujemy do dokładnego połączenia składników.
Masę serową wylewamy na podpieczony spód, na wierzchu rozsmarowujemy dżem truskawkowy (najlepiej go wcześniej dokładnie rozmieszać by był bardziej jednolity).
Sernik pieczemy w temperaturze 180*C przez 20 minut, następnie przykrywamy go folią aluminiową i pieczemy kolejne 20 minut w temperaturze 170*C.
Studzimy w formie przez około 30 minut, następnie sernik przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Sernik chowamy do lodówki na około 3-4 godziny, następnie możemy bezpiecznie zdjąć papier do pieczenia.
Swietny przepis! Idealny dla moich owieczek! http://owczyser.com.pl/wypas-owiec-jozefow/
OdpowiedzUsuńWYGLĄDA BOSKO! PYTANKO: W LIŚCIE SKŁADNIKÓW PODANO 2 BIAŁKA, W PRZEPISIE WIDNIEJE "DODAWAĆ POJEDYNCZO JAJKA" CZYLI SAME BIAŁKA CZY JEDNAK CAŁE JAJKA? NA ZDJĘCIU TE CIEMNE BOKI TO CZEKOLADA? MUSZĘ UPICHCIĆ ;-)
OdpowiedzUsuńDo przepisu używamy tylko białek. Już poprawiam, bo rzeczywiście może to zmylić :)
Usuńwypróbuje w domu, zapraszam http://fantastic-brand.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń