Już dawno miałam w planach upieczenie z mamą czegoś z makiem, a kupno ślicznych gruszek na rynku było idealną okazją. Bardzo soczyste, puszyste i wyjątkowo jesienne.
Jeśli chodzi o mak – dodałam cały, jednak możemy też dodać mielony. Smacznego.
Składniki – blaszka 24 cm
Karmelizowane gruszki
700 g gruszek
40 g masła
40 g cukru trzcinowego
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
2-3 goździki
Ciasto*
200 g masła
140 g cukru trzcinowego
3 jajka
170 g mąki pszennej
70 g maku niebieskiego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania
*/ Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Gruszki obieramy, usuwamy środek i kroimy w średnią kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy gruszki, przyprawy i gotujemy na średnim ogniu, aż większość płynu odparuje. Mieszamy od czasu do czasu, aż gruszki zaczną się lekko rozpadać.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C
Tortownicę wykładamy pergaminem, bądź smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i mak. Masło ucieramy z cukrem, na puszystą masę – do 10 minut, a następnie dodajemy pojedynczo jajka. Składniki dokładnie łączymy miksując 2-3 minuty.
Do formy wlewamy połowę ciasta, rozkładamy na całej powierzchni gruszki i wylewamy równomiernie resztę ciasta. Posypujemy cynamonem.
Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C, to tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
ale swietnie i pysznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńhttp://anieszkaw.blogspot.com/2014/09/sheinside.html pomozesz? :)
Pięknie wygląda! Wpraszam się na kawkę i ciasteczko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te kropeczki maku w makowych wypiekach :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale z makowymi kropeczkami :) Musiał być pyszny!
OdpowiedzUsuń