Doskonałe, słodkie letnie brzoskwinie - przepisów z ich wykorzystaniem jest niezliczona ilość.
W tym przepisie idealnie dojrzałe, uprażone zostały z imbirem i kardamonem. Imbir zaostrza ich smak, a kardamon uwydatnia ich słodycz. Dzięki niewielkiemu dodatkowi cukru smakują świeżo i czuć naturalny aromat owoców. Podane zostały do porannych pełnoziarnistych pancakes z delikatną nutką wanilii, polecam.
Składniki – 2 porcje
½ szklanki wybranej mąki
½ szklanki mąki pełnoziarnistej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru/słodzik
¼ - ½ łyżeczki mielonego kardamonu
¾ szklanki jogurtu naturalnego
¼ szklanki mleka
¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Prażone brzoskwinie
3 dojrzałe brzoskwinie, pokrojone w cienkie plasterki
1 łyżeczka cukru/słodzik
2 łyżki wody
¼ łyżeczki imbiru mielonego
¼ łyżeczki nasion kardamonu
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki cynamonu
Prażone owoce: W moździerzu lub w młynku do przypraw grubo miażdżymy nasiona
kardamonu. Pokrojone brzoskwinie umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier, wodę,
imbir oraz grubo zmiażdżony kardamon i cynamon. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu,
często mieszając.
Suche składniki mieszamy w misce. W kolejnej miseczce mieszamy składniki mokre.
Mokre składniki powoli wlewamy do suchych i mieszamy energicznie przy pomoce
trzepaczki. Mieszamy tylko do połączenia składników, inaczej pancakes nie będą
puszyste.
Ciasto powinno być gęste, ale lejące. Jeśli jest zbyt gęste, dodajemy trochę
więcej mleka.
Teflonową patelnię nagrzewamy na średnim ogniu. Możemy ją
przecierać zwilżonym tłuszczem ręcznikiem papierowym, lecz nie jest to
konieczne.
Na patelnie wlewamy porcjami ciasto. Smażymy aż pojawią się na wierzchu
pęcherzyki i przewracamy na drugą stronę. Smażymy przez kolejne 30-45 sekund, aż
z obu stron uzyskają złoto-brązowy kolor. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem.
piękne są - takie równiutkie! i z brzoskwinią - jeszcze smaczniej :) nie umiem się jej doczekać! bardzo fajny sposób podania.
OdpowiedzUsuńO chyba wiem co jutro przygotuje mi moj facet na obiad!
OdpowiedzUsuń