Kolejna dyniowa propozycja, która z pewnością zagości w moim domu bardzo często. Tarta jest wprost genialna – kruchy, delikatny spód, a na nim kremowa, niezwykle aromatyczna, słodka masa dyniowa z dodatkiem mleka skondensowanego. Bogactwo smaku i aromatu, dzięki dodatkowi mieszanki przypraw, sprawia, że cały dom wypełnia wspaniały zapach, polecam.
Składniki – forma 20 cm
Spód:
200 g mąki
125 g masła
50 g cukru
1 jajko
Nadzienie:
2 szklanki puree z dyni – klasycznej bądź Hokkaido
1 puszka mleka skondensowanego (400g)
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
¾ łyżeczki przyprawy do piernika - opcjonalnie
3-4 ubite goździki
Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, partiami cukier oraz jajko(lub samo żółtko). Zagniatamy kilka minut ciasto, aż uzyska gładką, jednolitą konsystencję. Formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na około godzin ę, lub do zamrażarki na około 30 minut.
Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na małe kawałki, podlewamy wodą i gotujemy do miękkości, aż zacznie się rozpadać. Na końcu miksujemy w blenderze na gładki mus.
Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
Blaszkę wykładamy pergaminem bądź smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Do puree z dyni wlewamy mleko skondensowane, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, na końcu dodajemy żółtka oraz partiami mus dyniowy, delikatnie mieszając szpatułką.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na spory okrąg i wykładamy nim dno oraz boki formy. Możemy również podzielić ciasto na mniejsze partie, rozwałkowywać i wykładać formę częściami – łatwiejsza wersja.
Masę dyniową wlewamy na ciasto w formie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 200*C, a następnie około 40-45 minut w 170*C. Smacznego.
Mniam przymierzam się do przygotowania takiego serniczka
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie i kremowo :)
OdpowiedzUsuńkurcze, mam tyyyle dyni, tyle przepisów w głowie, chyba będę 2 tygodnie ją jadła, bo jak patrzę na ten przepis...dodam na durszlaku i na pewno zrobię, bo MNIAM!
OdpowiedzUsuńOmomommm poezja :) Gdyby nie ta redukcja na której jestem.... jadłbym kilogramami :D
OdpowiedzUsuńŚwietna tarta :)
OdpowiedzUsuńmmm, rewelacja!
OdpowiedzUsuńTaka kremowa, delikatna... Pyszności :)
OdpowiedzUsuńbrak słów, po prostu cudny!
OdpowiedzUsuńZrobiłam z ciekawości i muszę powiedzieć, że ta wersja Pumpkin Pie jest rewelacyjna, smaczniejsza od tradycyjnego amerykańskiego przepisu!
OdpowiedzUsuńRobię kolejne 5 dla rodziny i przyjaciół na Święto Dziękczynienia! :-)
Zdecydowanie polecam spróbować!!! :-)