Strony

sobota, 4 października 2014

Makowiec z karmelizowanymi gruszkami


Już dawno miałam w planach upieczenie z mamą czegoś z makiem, a kupno ślicznych gruszek na rynku było idealną okazją. Bardzo soczyste, puszyste i wyjątkowo jesienne. 
Jeśli chodzi o mak – dodałam cały, jednak możemy też dodać mielony. Smacznego. 



Składniki – blaszka 24 cm
Karmelizowane gruszki 
700 g gruszek 
40 g masła 
40 g cukru trzcinowego 
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
2-3 goździki
Ciasto*
200 g masła 
140 g cukru trzcinowego 
3 jajka 
170 g mąki pszennej 
70 g maku niebieskiego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania 

*/ Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 



Gruszki obieramy, usuwamy środek i kroimy w średnią kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy gruszki, przyprawy i gotujemy na średnim ogniu, aż większość płynu odparuje. Mieszamy od czasu do czasu, aż gruszki zaczną się lekko rozpadać. 

Piekarnik nagrzewamy do 180*C
Tortownicę wykładamy pergaminem, bądź smarujemy masłem i oprószamy mąką. 

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i mak. Masło ucieramy z cukrem, na puszystą masę – do 10 minut, a następnie dodajemy pojedynczo jajka.  Składniki dokładnie łączymy miksując 2-3 minuty. 

Do formy wlewamy połowę ciasta, rozkładamy na całej powierzchni gruszki i wylewamy równomiernie resztę ciasta. Posypujemy cynamonem.
Pieczemy  przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C, to tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.





Smaczna Jesień

4 komentarze:

  1. ale swietnie i pysznie wyglada :)
    http://anieszkaw.blogspot.com/2014/09/sheinside.html pomozesz? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda! Wpraszam się na kawkę i ciasteczko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te kropeczki maku w makowych wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale z makowymi kropeczkami :) Musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń