Soczysta tarta owocowa z chrupiącą warstwą migdałów na powierzchni. Nadzienie z jabłek oraz suszonej żurawiny wspaniale łączy smak słodyczy i kwaskowatości. Migdały nadają jej wspaniałej tekstury oraz aromatu.
W sezonie letnim aż się prosi o dodatek gałki lodów czy odrobiny bitej śmietany, za to przygotowana na święta Wielkanocy jako mazurek, czy święta Bożego Narodzenia wypełni dom wspaniałym aromatem.
W sezonie letnim aż się prosi o dodatek gałki lodów czy odrobiny bitej śmietany, za to przygotowana na święta Wielkanocy jako mazurek, czy święta Bożego Narodzenia wypełni dom wspaniałym aromatem.
Składniki – forma 23 cm
Ciasto:
175 g mąki pszennej
100 g masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka wody
Dodatkowo:
2 duże jabłka
100 g suszonej lub świeżej żurawiny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
70 g masła
50 g cukru białego
1 łyżka miodu
100 g płatków migdałów
Wszystkich składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitego, miękkiego ciasta, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy na okrągły kształt i wykładamy nim formę razem z brzegami. Po wierzchu rozrzucamy specjalne kamyczki do obciążenia lub groch, fasolę.
Pieczemy 10 minut w temperaturze 180*C, następnie zdejmujemy kamyczki i pieczemy kolejne 5 minut.
Pieczemy 10 minut w temperaturze 180*C, następnie zdejmujemy kamyczki i pieczemy kolejne 5 minut.
Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy pestki i kroimy w plasterki. Mieszamy z mąką ziemniaczaną, cynamonem, cukrem trzcinowym i żurawiną.
Rozkładamy równomiernie na podpieczonym spodzie, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180*C.
Rozkładamy równomiernie na podpieczonym spodzie, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180*C.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy miód, biały cukier i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy migdały.
Masę migdałową rozkładamy równomiernie na cieście, wkładamy do piekarnika na kolejne 10 do 15 minut. Pozostawiamy w formie, na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Wygląda obłędnie!!
OdpowiedzUsuńtaka tarta...pyszności :)
OdpowiedzUsuńmamy fazę ostatnio ze współlokatorami na tarty, ja mam kilogram żurawiny. chyba niebawem spróbuję:D pyyysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń