Prosty letni deser, który zaspokoi naszą chęć słodkości bez poczucia pełności. Wariacja na temat parfait z gęstym, kremowym greckim jogurtem o waniliowo – śmietankowej nucie. Królują tu wspaniałe intensywnie pachnące jagody leśne. Deser jest lekki i świetnie orzeźwiający, polecam.
Składniki – 6 wysokich szklanek
1 litr jogurtu greckiego
16 g cukru waniliowego
4-5 łyżek cukru pudru – do smaku
½ łyżeczki esencji śmietankowej
1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wrzątku
1 galaretka o smaku owoców leśnych – 75 g
200 g biszkoptów ‘języczków’
300-400 g jagód
Galaretkę owocową przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, pozostawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Jogurt grecki miksujemy na najniższych obrotach miksera dodając rozpuszczoną żelatynę, cukier waniliowy i cukier puder. Krem wkładamy do lodówki.
Po stężeniu galaretki rozpoczynamy ‘składanie’ deseru.
W pucharkach bądź wysokich szklankach układamy warstwami lekko pokruszone biszkopty, owoce, krem i galaretkę. Możemy to zrobić w dowolnej kolejności, a warstwy tworzymy do wykorzystania składników.
Dekorujemy owocami i przed podaniem wkładamy do lodówki.
Myślę, że i nawet na śniadanie by się nadało :)
OdpowiedzUsuńPycha!
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Uwielbiam takie deserki:)
OdpowiedzUsuńTo chyba najbardziej atrakcyjne parfait jakie widziałam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo i pozdrawiam ;)
UsuńMmm, wygląda cudownie :) Idealny na upały :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje! Uwielbiam wszystkie potrzebne tu składniki, więc taki deser to bez wątpienia coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)