Bardzo tęsknię za posiadaniem własnego sadu, z którego mogłabym każdego dnia przynosić do kuchni inne owoce i przyrządzać kolejne słodkości. Sytuację ratują dwa pobliskie świetnie zaopatrzone targi, które uwielbiam odwiedzać. Niedawno przypomniałam sobie o istnieniu przepysznych moreli, które mogą być składnikiem niezliczonych ilości deserów a nawet dań wytrawnych.
Przechodząc do przepisu proponuje wspaniałe letnie ciasto morelowe. Lekko kwaśny smak owoców, puszyste ciasto, a na wierzchu aromatyczne i chrupiące migdały. Całość jest świetnie zrównoważona i nie przesłodzona.
Składniki – tortownica 26 cm
200 g mąki
150 g zmielonych migdałów na mąkę
140 g cukru pudru
120 g miękkiego masła
2 duże jajka
1 łyżeczka proszek do pieczenia
50-100 ml mleka*
450 g moreli
50 g płatków migdałów
2 łyżki cukru do posypania
2-3 łyżki rozpuszczonego masła na wierzch brzoskwiń
2-3 łyżki rozpuszczonego masła na wierzch brzoskwiń
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia i masło.
*Na końcu stale miksując dolewamy partiami mleko. Ciasto ma mieć jednolitą, gęstą lecz bez problemu lejącą się do blaszki konsystencje. Ciasto równomiernie rozprowadzamy w formie.
Morele dzielimy na pół i usuwamy pestki. Jeśli owoce są większe dzielimy na ćwiartki.
Owoce układamy skórką do dołu, posypujemy cukrem i polewamy rozpuszczonym masłem.
Pieczemy 40-50 minut, aż morele staną się miękkie, błyszczące i skarmelizowane, a ciasto urośnie, będzie brązowe na brzegach a patyczek po wyjęciu będzie suchy. 15 minut przed końcem pieczenia posypujemy migdałami. Ciasto wyjmujemy z formy po wystudzeniu.
Mam słabość do moreli w tym roku! Wyjątkowo pyszne są :)
OdpowiedzUsuńCiasto idealne, wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńRównie marzy mi się własny sad... I takie ciacho! :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale to ciasto :)
OdpowiedzUsuńTeż żałuję, że nie mam swojego, choćby maleńkiego, ogródka. Mam za to krzaki jeżyn w pobliżu, i dopóki się nie skończą, u mnie tylko ciasta z jeżynami ;)