wtorek, 5 sierpnia 2014

Ciasto morelowo migdałowe




Bardzo tęsknię za posiadaniem własnego sadu, z którego mogłabym każdego dnia przynosić do kuchni inne owoce i przyrządzać kolejne słodkości. Sytuację ratują dwa pobliskie świetnie zaopatrzone targi, które uwielbiam odwiedzać. Niedawno przypomniałam sobie o istnieniu przepysznych moreli, które mogą być składnikiem niezliczonych ilości deserów a nawet dań wytrawnych. 
Przechodząc do przepisu proponuje wspaniałe letnie ciasto morelowe. Lekko kwaśny smak owoców, puszyste ciasto, a na wierzchu aromatyczne i chrupiące migdały. Całość jest świetnie zrównoważona i nie przesłodzona. 



Składniki – tortownica 26 cm
200 g mąki
150 g zmielonych migdałów na mąkę
140 g cukru pudru 
120 g miękkiego masła 
2 duże jajka 
1 łyżeczka proszek do pieczenia 
50-100 ml mleka*
450 g moreli 
50 g płatków migdałów 
2 łyżki cukru do posypania
2-3 łyżki rozpuszczonego masła na wierzch brzoskwiń



Piekarnik rozgrzewamy do 180*C
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia i masło. 
*Na końcu stale miksując dolewamy partiami mleko. Ciasto ma mieć jednolitą, gęstą lecz bez problemu lejącą się do blaszki konsystencje. Ciasto równomiernie rozprowadzamy w formie. 

Morele dzielimy na pół i usuwamy pestki. Jeśli owoce są większe dzielimy na ćwiartki. 
Owoce układamy skórką do dołu, posypujemy cukrem i polewamy rozpuszczonym masłem. 

Pieczemy 40-50 minut, aż morele staną się miękkie, błyszczące i skarmelizowane, a ciasto urośnie, będzie brązowe na brzegach a patyczek po wyjęciu będzie suchy. 15 minut przed końcem pieczenia posypujemy migdałami.  Ciasto wyjmujemy z formy po wystudzeniu. 





Lato w pełni!

4 komentarze :

  1. Mam słabość do moreli w tym roku! Wyjątkowo pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto idealne, wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Równie marzy mi się własny sad... I takie ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda wspaniale to ciasto :)
    Też żałuję, że nie mam swojego, choćby maleńkiego, ogródka. Mam za to krzaki jeżyn w pobliżu, i dopóki się nie skończą, u mnie tylko ciasta z jeżynami ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly