Potrójnie szampańskie babeczki, idealne na każdą okazję. Są lekkie, puszyste, a jednocześnie wilgotne dzięki posmarowaniu syropem z dodatkiem szampana.
Wspaniale smakują odrobinę cięższym kremem maślanym, lecz możecie też użyć drugiego przepisu na krem z dodatkiem kremówki i serka mascarpone.
Smak szampana jest wyczuwalny, lecz na pewno nie dominujący. Polecam użyć alkoholu wytrawnego, lub z większą ilością procentów niż inne, aby nie stracić jego smaku.
Składniki – 20 sztuk*
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
150 g masła
1 szklanka cukru
¾ szklanki szampana
5 białek
Krem maślany:
225 g masła
600 g cukru pudru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki szampana
+ szczypta barwnika (opcjonalnie)
lżejszy krem do wyboru (450 ml śmietany
kremówki, 300 g serka mascarpone, 200 g cukru pudru, ½ łyżeczki ekstraktu
waniliowego)
Syrop z szampanem:
½ szklanki szampana
½ szklanki cukru
*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
W misce miksera ucieramy masło i cukier na lekką i puszystą masę, około 5
minut.
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W kolejnej misce ubijamy na sztywno białka.
Do miski z masłem dodajemy 1/3 mąki. Miksujemy na wolnych obrotach do
połączenia się składników. Następnie dodajemy połowę szampana i znów miksujemy.
Dodajemy pozostałą część mąki, miksujemy oraz pozostałą część szampana.
Ciasto dokładnie miksujemy.
Dodajemy w dwóch częściach białka i delikatnie mieszamy
łopatką.
Ciasto wlewamy do połowy do foremek.
Pieczemy przez 18-20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Babeczki studzimy na kratce.
Przygotowujemy syrop:
Cukier oraz szampana umieszczamy w małym garnku na średnim ogniu. Mieszamy, aż
cukier się rozpuści. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie smarujemy
dokładnie każda babeczkę.
Krem:
#1: W misce miksera ubijamy cukier puder i masło. Po połączeniu się składników
ubijamy kolejne 2-3 minuty na średnio-wysokiej mocy.
Dodajemy wanilię oraz szampana, łączymy składniki.
Jeśli używamy – dodajemy barwnik i dokładnie miksujemy.
#2: Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie
serek mascaropne i wanilię. Dokładnie łączymy składniki.
Dekorujemy babeczki za pomocą rękawa cukierniczego.
przepiękne!!!
OdpowiedzUsuńSmakowity artykuł. Polecamy do słodkości zdrową mate green. Zapraszamy na blogi http://www.yerbastory.pl, http://www.mategreen.pl
OdpowiedzUsuń