Strony

wtorek, 15 kwietnia 2014

Potrójnie szampańskie babeczki


Potrójnie szampańskie babeczki, idealne na każdą okazję. Są lekkie, puszyste, a jednocześnie wilgotne dzięki posmarowaniu syropem z dodatkiem szampana.
Wspaniale smakują odrobinę cięższym kremem maślanym, lecz możecie też użyć drugiego przepisu na krem z dodatkiem kremówki i serka mascarpone.

Smak szampana jest wyczuwalny, lecz na pewno nie dominujący. Polecam użyć alkoholu wytrawnego, lub z większą ilością procentów niż inne, aby nie stracić jego smaku.



Składniki – 20 sztuk*

2 i ¾ szklanki mąki 
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka soli 
150 g masła 
1 szklanka cukru 
¾ szklanki szampana 
5 białek 

Krem maślany:

225 g masła
600 g cukru pudru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 
3 łyżki szampana
+ szczypta barwnika (opcjonalnie) 
    lżejszy krem do wyboru (450 ml śmietany kremówki, 300 g serka mascarpone, 200 g cukru pudru, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego)

Syrop z szampanem:

½ szklanki szampana 
½ szklanki cukru


*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej




Piekarnik nagrzewamy do 180*C.

W misce miksera ucieramy masło i cukier na lekką i puszystą masę, około 5 minut. 
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. 
W kolejnej misce ubijamy na sztywno białka. 

Do miski z masłem dodajemy 1/3 mąki. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Następnie dodajemy połowę szampana i znów miksujemy. 
Dodajemy pozostałą część mąki, miksujemy oraz pozostałą część szampana. 
Ciasto dokładnie miksujemy.

Dodajemy w dwóch częściach białka i delikatnie mieszamy łopatką. 

Ciasto wlewamy do połowy do foremek. 
Pieczemy przez 18-20 minut, do tzw. suchego patyczka. 
Babeczki studzimy na kratce. 


Przygotowujemy syrop:

Cukier oraz szampana umieszczamy w małym garnku na średnim ogniu. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie smarujemy dokładnie każda babeczkę.

Krem:
#1: W misce miksera ubijamy cukier puder i masło. Po połączeniu się składników ubijamy kolejne 2-3 minuty na średnio-wysokiej mocy. 
Dodajemy wanilię oraz szampana, łączymy składniki. 
Jeśli używamy – dodajemy barwnik i dokładnie miksujemy. 
#2: Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie serek mascaropne i wanilię. Dokładnie łączymy składniki. 

Dekorujemy babeczki za pomocą rękawa cukierniczego.
Smacznego.



Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV Babki i babeczki

2 komentarze:

  1. Smakowity artykuł. Polecamy do słodkości zdrową mate green. Zapraszamy na blogi http://www.yerbastory.pl, http://www.mategreen.pl

    OdpowiedzUsuń