czwartek, 10 kwietnia 2014

Mazurek śliwkowo - czekoladowy


Mazurek śliwkowo - czekoladowy gości w mojej rodzinie na wielkanocnym stole od lat i ma swoich wiernych fanów. Jest to przepis mojej mamy, który zmodyfikowałyśmy tym razem jedynie co do dodatku mąki pełnoziarnistej.
Jest wspaniały w smaku. Pyszna i mocno śliwkowa masa, połączona z głębokim smakiem czekolady na idealnie kruchym spodzie. Mazurek wcale nie jest za słodki i na pewno znajdziecie miejsce na drugi kawałek.


Składniki (blacha 25 x 34 cm)
Ciasto kruche:
350 g mąki pszennej (zastąpiłam 150 g mąką pełnoziarnistą)
50 g cukru pudru
200 g masła
1 łyżka śmietany
2 żółtka
Nadzienie:
300 g suszonych śliwek*
1 tabliczka czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
ok. ½  do 2/3 szklanki wody
 100 g miękkiego masła
Kilka łyżek wódki do namoczenia śliwek – lub wody


*można też dodać trochę rodzynek, daktyli lub je wymieszać


Wszystkie składniki na ciasto kruche dokładnie wyrabiamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę (blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto nakłuwamy widelcem lub przykrywamy pergaminem i wysypujemy coś by je obciążyć.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200*C. Odstawiamy do ostudzenia.

Śliwki siekamy i zalewamy wodą/wódką. Odstawiamy na pół godziny.
Przekładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści.
Całość miksujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia na gładką masę.

Osobno miksujemy masło na puszystą masę. Dodajemy do śliwek i łączymy razem.

Gotową masę wylewamy na przestudzony spód. Wstawiamy do lodówki.
Smacznego. 



Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze :

Printfriendly