Diabelnie pyszne ciasto czekoladowe na ciemnym piwie Guinness.
Ma niezwykły, głęboki i intensywny smak, co sprawia, że jest tak wyjątkowe.
Na wierzchu znalazła się słodka, karmelowa polewa z dodatkiem soli – wspaniale uzupełnia
się z nutą karmelu piwa oraz czekoladą.
1 szklanka piwa Guinness
230 g masła
¾ szklanki ciemnego kakao
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru (w oryginale 2 szklanki)
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 duże jajka
¾ szklanki śmietany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa karmelowa:
5 łyżek masła
½ szklanki brązowego cukru
⅓ szklanki śmietany kremówki
szczypta soli
¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
⅔ szklanki cukru pudru
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Formę smarujemy tłuszczem.
W rondelku na średnim ogniu, doprowadzamy do lekkiego
wrzenia piwo oraz masło. Dodajemy kakao. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
i zdejmujemy z ognia.
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól .
W misce miksera ubijamy jajka, śmietanę oraz ekstrakt
waniliowy. Dodajemy mieszaninę maślano-piwną i miksujemy do połączenia składników.
Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy składniki.
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez około
55-60minut, do tzw. suchego patyczka.
Przed wyjęciem z formy, odstawiamy do ostygnięcia na kratkę na około 10-15
minut.
Wystudzone ciasto chowamy owinięte folią spożywczą do
lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem wykonujemy polewę karmelową.
W rondelku, stale mieszając gotujemy masło, brązowy cukier, kremówkę i sól.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy.
Dodajemy około ½ szklanki cukru pudru i mieszamy np. mikserem lub ręcznie na
gładką masę.
Następnie dodajemy stopniowo resztę cukru pudru, aż do osiągnięcia pożądanej
konsystencji .
Ciasto wyjmujemy z lodówki i dekorujemy lukrem karmelowym oraz szczyptą soli.
Smacznego.
babka wygląda rewelacyjnie:) A czy można wykorzystać inny smak guinnessa niż classic ( na zdjęciu widzę, że taki był użyty)?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej tak;) Powodzenia i udanych wypieków;)
UsuńMusiała smakować cudownie intensywnie :) Wygląda bosko :(
OdpowiedzUsuńCUDNA!!! Ciekawe jesteśmy smaku...musimy koniecznie upiec!
OdpowiedzUsuńZapisujemy przepis.
Serdeczności :):)
Tapenda
Wow, jestem pod wrażeniem. Fantastyczna babka, a to piwo uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
wyglada smakowicie ;) chętnie skradnę przepis ;)
OdpowiedzUsuńahhhh juz od dawna planowałam upieczenie ciacha guiness+czekolada, teraz to już muszę! pięknie Twoja babka wygląda :)
OdpowiedzUsuń