sobota, 5 kwietnia 2014

Babka czekoladowa na Guinnessie


Diabelnie pyszne ciasto czekoladowe na ciemnym piwie Guinness. Ma niezwykły, głęboki i intensywny smak, co sprawia, że jest tak wyjątkowe. 
Na wierzchu znalazła się słodka, karmelowa polewa z dodatkiem soli – wspaniale uzupełnia się z nutą karmelu piwa oraz czekoladą.



Składniki:
1 szklanka piwa Guinness 
230 g masła
¾ szklanki ciemnego kakao
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru (w oryginale 2 szklanki)
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 duże jajka
¾ szklanki śmietany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa karmelowa:
5 łyżek masła
½ szklanki brązowego cukru
⅓ szklanki śmietany kremówki
szczypta soli
¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
⅔ szklanki cukru pudru




Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 
Formę smarujemy tłuszczem. 


W rondelku na średnim ogniu, doprowadzamy do lekkiego wrzenia piwo oraz masło. Dodajemy kakao. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i zdejmujemy z ognia. 

W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól .

W misce miksera ubijamy jajka, śmietanę oraz ekstrakt waniliowy. Dodajemy mieszaninę maślano-piwną i miksujemy do połączenia składników. 
Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy składniki.

Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez około 55-60minut, do tzw. suchego patyczka. 
Przed wyjęciem z formy, odstawiamy do ostygnięcia na kratkę na około 10-15 minut.

Wystudzone ciasto chowamy owinięte folią spożywczą do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Przed podaniem wykonujemy polewę karmelową. 
W rondelku, stale mieszając gotujemy masło, brązowy cukier, kremówkę i sól.


Zdejmujemy z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy. 
Dodajemy około ½ szklanki cukru pudru i mieszamy np. mikserem lub ręcznie na gładką masę.  
Następnie dodajemy stopniowo resztę cukru pudru, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji .

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dekorujemy lukrem karmelowym oraz szczyptą soli. 
Smacznego. 



Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV Babki i babeczki

7 komentarzy :

  1. babka wygląda rewelacyjnie:) A czy można wykorzystać inny smak guinnessa niż classic ( na zdjęciu widzę, że taki był użyty)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej tak;) Powodzenia i udanych wypieków;)

      Usuń
  2. Musiała smakować cudownie intensywnie :) Wygląda bosko :(

    OdpowiedzUsuń
  3. CUDNA!!! Ciekawe jesteśmy smaku...musimy koniecznie upiec!
    Zapisujemy przepis.
    Serdeczności :):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, jestem pod wrażeniem. Fantastyczna babka, a to piwo uwielbiam :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada smakowicie ;) chętnie skradnę przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ahhhh juz od dawna planowałam upieczenie ciacha guiness+czekolada, teraz to już muszę! pięknie Twoja babka wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly