Mazurek śliwkowo - czekoladowy gości w mojej rodzinie na wielkanocnym stole od lat i ma swoich wiernych fanów. Jest to przepis mojej mamy, który zmodyfikowałyśmy tym razem jedynie co do dodatku mąki pełnoziarnistej.
Jest wspaniały w smaku. Pyszna i mocno śliwkowa masa, połączona z głębokim smakiem czekolady na idealnie kruchym spodzie. Mazurek wcale nie jest za słodki i na pewno znajdziecie miejsce na drugi kawałek.
Składniki (blacha 25 x 34 cm)
Ciasto kruche:
350 g mąki pszennej (zastąpiłam 150 g mąką pełnoziarnistą)
50 g cukru pudru
200 g masła
1 łyżka śmietany
2 żółtka
Nadzienie:
300 g suszonych śliwek*
1 tabliczka czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
ok. ½ do 2/3 szklanki wody
100 g miękkiego masła
Kilka łyżek wódki do namoczenia śliwek – lub wody
Wszystkie składniki na ciasto kruche dokładnie wyrabiamy.
Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę
(blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto nakłuwamy
widelcem lub przykrywamy pergaminem i wysypujemy coś by je obciążyć.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200*C. Odstawiamy do
ostudzenia.
Śliwki siekamy i zalewamy wodą/wódką. Odstawiamy na pół
godziny.
Przekładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści.
Całość miksujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia na gładką masę.
Przekładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści.
Całość miksujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia na gładką masę.
Osobno miksujemy masło na puszystą masę. Dodajemy do śliwek
i łączymy razem.
wygląda bardzo smacznie, idealnie na świąteczny stół:)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła ;(
OdpowiedzUsuń