Wilgotne ciasto czekoladowe z migdałami oraz wyrazistym, kremowym i aromatycznym musem waniliowo czekoladowym. Dodatek gruszek w syropie waniliowym to obłędny plus tego ciasta. Widoczna na wierzchu warstwa kremu waniliowego jest wyczuwalna w smaku i świetnie je dopełnia.
Nie zrażajcie się ilością elementów do wykonania. Nie jest to nic trudnego, a zdecydowanie warte efektu.
Składniki – forma około 25-33 cm
Ciasto migdałowo czekoladowe:
2 jajka
70 g cukru pudru
70 g mielonych migdałów
3 białka jaj – żółtka odkładamy na bok do kolejnych warstw ciasta
45 g cukru
55 g mąki
20 g kakao w proszku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g masła, roztopionego
Warstwa owocowa:
1 duża puszka gruszek w syropie, dobrze odsączone (sos zlewamy) i pokrojone w słupki
Mus czekoladowy:
1 łyżeczka żelatyny, rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku
160 g czekolady o zawartości kakao 70%
2 żółtka
40 g cukru
300 ml śmietany kremówki 36%
Mus waniliowy:
1 łyżeczka żelatyny, rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku
70 ml mleka
70 ml śmietany kremówki 36%
połowa nasion z laski wanilii, ¼ łyżeczki mielonych nasionek lub 1-2 łyżeczki ekstraktu
1 żółtko
40 g cukru
220 ml śmietany kremówki 36%, ubitej
Piekarnik nagrzewamy do 190*C.
Blaszkę wykładamy pergaminem – najlepiej z wyjmowanym dnem.
Całe jajka, cukier puder i zmielone migdały miksujemy na jasną, jednolitą masę - co najmniej 5 minut.
W kolejnej misce ubijamy białka na sztywną masę, dodajemy cukier i miksujemy chwilę do jego rozpuszczenia.
Do mieszaniny z całych jaj dodajemy przesianą mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy ubite białka i łączymy w jednolitą masę przy pomocy szpatułki.
Na koniec dodajemy roztopione masło i mieszamy raz jeszcze szpatułką.
Ciasto wlewamy do szczelnej, przygotowanej formy i pieczemy około 12 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy kolejne elementy.
Mus czekoladowy
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok.
W kąpieli wodnej w misce żaroodpornej ubijamy trzepaczką żółtka wraz z cukrem. Miksujemy, aż cukier w całości się rozpuści i powstanie puszysta masa. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy do połączenia składników.
1/3 kremówki wlewamy do rozpuszczonej czekolady. Resztę śmietanki wlewamy do masy z żółtek i energicznie mieszamy trzepaczką lub na wolnych obrotach miksera.
Krem waniliowy
Wanilię wraz z 70ml kremówki i mlekiem podgrzewamy w garnku, doprowadzając do wrzenia.
Żółtko mieszamy z cukrem na gładką masę, dodajemy trochę gorącego mleka i szybko mieszamy. Mieszaninę wlewamy z powrotem do garnka i krótko gotujemy stale mieszając.
Po zdjęciu z ognia dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
220 ml kremówki ubijamy na sztywną masę, po przestygnięciu gotowanej wcześniej masy łączymy je obie, na wolnych obrotach miksera. Wkładamy do lodówki.
Upieczony biszkopt dzielimy na dwie cienkie warstwy.
Do formy, w której piekliśmy ciasto wkładamy pierwszy blat, który lekko nasączamy syropem z gruszek.
Pokrojone z grubsza gruszki równomiernie układamy i przykrywamy musem czekoladowym.
Przykrywamy kolejnym blatem, lekko nasączamy syropem i przykrywamy masą waniliową.
Przed podaniem posypałam ciasto cynamonem.
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście składników mnóstwo, ale i efekt znakomity.
OdpowiedzUsuń