Strony

niedziela, 5 października 2014

Pumpkin Pie z mlekiem skondensowanym


Kolejna dyniowa propozycja, która z pewnością zagości w moim domu bardzo często. Tarta jest wprost genialna – kruchy, delikatny spód, a na nim kremowa, niezwykle aromatyczna, słodka masa dyniowa z dodatkiem mleka skondensowanego. Bogactwo smaku i aromatu, dzięki dodatkowi mieszanki przypraw, sprawia, że cały dom wypełnia wspaniały zapach, polecam.



Składniki – forma 20 cm
Spód:
200 g mąki
125 g masła
50 g cukru
1 jajko
Nadzienie:
2 szklanki puree z dyni – klasycznej bądź Hokkaido 
1 puszka mleka skondensowanego (400g)
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
¾ łyżeczki przyprawy do piernika - opcjonalnie
3-4 ubite goździki



Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, partiami cukier oraz jajko(lub samo żółtko). Zagniatamy kilka minut ciasto, aż uzyska gładką, jednolitą konsystencję. Formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na około godzin ę, lub do zamrażarki na około 30 minut.  
Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na małe kawałki, podlewamy wodą i gotujemy do miękkości, aż zacznie się rozpadać. Na końcu miksujemy w blenderze na gładki mus. 

Piekarnik nagrzewamy do 200*C. 
Blaszkę wykładamy pergaminem bądź smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. 

Do puree z dyni wlewamy mleko skondensowane, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, na końcu dodajemy żółtka oraz partiami mus dyniowy, delikatnie mieszając szpatułką. 
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na spory okrąg i wykładamy nim dno oraz boki formy. Możemy również podzielić ciasto na mniejsze partie, rozwałkowywać i wykładać formę częściami – łatwiejsza wersja. 

Masę dyniową wlewamy na ciasto w formie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 200*C, a następnie około  40-45 minut w 170*C. Smacznego. 





Dynia na słodko i słono Smaczna Jesień

9 komentarzy:

  1. Mniam przymierzam się do przygotowania takiego serniczka

    OdpowiedzUsuń
  2. kurcze, mam tyyyle dyni, tyle przepisów w głowie, chyba będę 2 tygodnie ją jadła, bo jak patrzę na ten przepis...dodam na durszlaku i na pewno zrobię, bo MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
  3. Omomommm poezja :) Gdyby nie ta redukcja na której jestem.... jadłbym kilogramami :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka kremowa, delikatna... Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam z ciekawości i muszę powiedzieć, że ta wersja Pumpkin Pie jest rewelacyjna, smaczniejsza od tradycyjnego amerykańskiego przepisu!
    Robię kolejne 5 dla rodziny i przyjaciół na Święto Dziękczynienia! :-)
    Zdecydowanie polecam spróbować!!! :-)

    OdpowiedzUsuń