Strony

środa, 8 października 2014

Ciasto śliwkowe z serkiem ricotta


Kolejna śliwkowa wariacja dla umilenia chwili i uśmiechu bliskich. Delikatne i aromatyczne ciasto, z małą ilością mącznego spodu, za to z soczystymi, mięsistymi i słodziutkimi śliwkami oraz zapieczoną warstwą serka. Ricotta pasuje idealnie, jej konsystencja i smak jak ulał wpasowała się do ciasta, lecz myślę, że inny serek podobnej konsystencji tez będzie współgrał. Na wierzchu chrupiąca, pełnoziarnista, cynamonowa kruszonka, polecam.



Składniki – tortownica 24 cm lub forma 28x19 cm 
Ciasto: 
100 g zimnego masła 
200 g mąki pszennej 
50 g cukru pudru
1 żółtko 
2 łyżki śmietany 
1 łyżeczka mielonego cynamonu 
szczypta soli 
Nadzienie:
700 g śliwek 
350 g sera ricotta
2 jajka 
50 g cukru pudru
10 g cukru waniliowego 
90 ml śmietany kremówki
2 łyżki mąki kukurydzianej
Kruszonka:
80 g mąki razowej 
80 g cukru pudru
80 g miękkiego masła 
2 łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru




Mąkę mieszamy z cukrem, cynamonem i solą. Dodajemy posiekane zimne masło, żółtko, śmietanę i zagniatamy dokładnie ciasto. Ciasto formujemy w kule, zawijamy folią spożywczą i wkładamy na około 2 h do lodówki lub godzinę do zamrażarki. 


Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.


Schłodzonym ciastem wykładamy dno i boki formy. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy warstwą pergaminu i obciążamy specjalnymi kulkami ceramicznymi, fasolą itp. 
Spód pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C. 

Śliwki myjemy, dzielimy na pół i wyjmujemy pestki. 
W misie miksera ubijamy kremówkę. Dodajemy jajko, cukier, skrobię i serek ricotta.

Masę wylewamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy śliwki skórką do dołu. 

 Mąkę mieszamy w misce z cukrem i cynamonem. Dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy, aż masa zacznie się dzielić na okruszki. Kruszonką posypujemy śliwki.


Pieczemy kolejne 40 minut w temperaturze 180*C. 
Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia w formie. 




Smaczna Jesień

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie ciasta. Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  2. Te śliwki w serku mnie oczarowały. Zjadłabym chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za śliwkami w ciastach nie przepadam, ale mama byłaby wniebowzięta :D

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię ricottę, ma fajną konsystencję :) ze śliwkami świetnie się komponuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, cudowne to ciasto, same w nim pyszności :)

    OdpowiedzUsuń