niedziela, 10 sierpnia 2014

Sernik z karmelem i jabłkami



Jabłek u mnie w domu nigdy nie brakuje, wręcz przeciwnie – jem je codziennie, i to nie jedno. Ale idąc z ostatnią falą jabłkową chciałam przygotować szarlotkę. Pojawiła się również ochota na sernik, więc powstała mieszanina pomysłów i smaków. 
Kremowy sernik karmelowy na pysznym spodzie, ciepłe i soczyste jabłka oraz delikatna, chrupiąca kruszonka. Całość delikatnie muśnięta domowym sosem karmelowym. Obłęd. 
Podana na ciepło warta jest kilku kroków przygotowania. Wcale się nimi nie zrażajcie, jest całkiem prosta w wykonaniu.   



Składniki – forma 24 × 24 cm lub 20 x 30 cm 
Sos karmelowy:
130 ml śmietany kremówki
60 g masła 
150 g cukru 
3 łyżki wody 
Spód:
100 g masła 
50 gr cukru 
3 jajka 
125 g mąki 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
1 szczypta soli 
5 łyżek mleka 
Masa serowa:
500 g serka śmietankowego 
200 g kwaśnej śmietany 
40 gramów cukru 
15 g cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu 
3 jajka 
100 g sosu karmelowego – z powyższych składników 
4 łyżki mąki ziemniaczanej 
Kruszonka:
75 g masła 
40 gramów cukru 
175 g mąki 
1 jajko 
Dodatkowo:
4-5 średnich jabłek 


Ciasto pieczemy stopniowo, warstwa po warstwie, za każdym razem jest wystarczająco dużo czasu na przygotowanie się do następnego kroku. Możemy również przygotować składniki wcześniej i w odpowiedniej chwili nakładać na siebie.  


W nie dużym garnuszku podgrzewamy cukier i masło do rozpuszczenia składników. Dodajemy śmietankę wraz z wodą. Cukier się skarmelizuje, ale po ponownym doprowadzeniu do wrzenia wszystko się ładnie rozpuści. Miksturę gotujemy chwilę, stale mieszając. Pilnujemy by nie przypalić, kiedy będzie gotowy odstawiamy na bok.  Gdy jest jeszcze ciepły karmel można zacząć z kroku drugiego. 

Piekarnik nagrzewamy do 175*C. 

Spód
Białka jaj ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli. W kolejnej misce ucieramy mikserem masło z cukrem i żółtkami. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko, a następnie delikatnie przy pomocy łopatki dodajemy ubite białka. 
Ciasto przelewamy do natłuszczonej bądź wyłożonej pergaminem formy i pieczemy w temperaturze 175*C około 12-15 minut, lub do tzw. suchego patyczka.  

Masa serowa
Całe jajka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym lub ekstraktem. Dodajemy serek, a następnie śmietanę. Na końcu wlewamy sos karmelowy i delikatnie mieszamy do połączenia składników. 
Masę wylewamy na pieczony spód i pieczemy kolejne 15 minut w temp. 175*C. 

Jabłka obieramy i ucieramy raz na grubej, raz na drobnej tarce. Składniki na kruszonkę ucieramy rękami, aż masa zacznie się kruszyć. 
Jabłka rozkładamy równomiernie na upieczonej masie serowej, a na nich rozsypujemy kruszonkę. Możemy również ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jeśli będzie Wam łatwiej. 

Ciasto pieczemy kolejne 20 minut w temp. 175*C. 




Jedz polskie jabłka Lato w pełni! Jabłka wolności

8 komentarzy :

  1. Jabłka, sernik i karmel? Coś stworzonego dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Straszna bomba kaloryczna, ale zapewne pyszna.

    Dzięki za udział w akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. połączenie słów karmel i sernik pobudza mój apetyt :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam sernik karmelowy -http://kuchennelasuchowanie.blogspot.com/2013/12/karmelowy-sernik-na-korzennym-spodzie_30.html Naprawdę obłęd ;D

      Usuń
  5. mmmmm to musi być obłędnie dobre <3 taki sos karmelowy to bym chyba opędzlowała solo :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe połączenie! Dziękuję za udział w akcji "jabłka wolności" :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, boskie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly