wtorek, 12 sierpnia 2014

Zdrowsze Kammerjunker - cytrynowe Duńskie ciastka z marcepanem


Kammerjunker to tradycyjne Duńskie ciasteczka, które zwykle są jedzone z Koldskål – napoju lub rodzaju zupy czy jogurtu na bazie maślanki. Jak każde małe ciasteczka są bardzo uzależniające, więc jedzenie ich w lecie w postaci zimnego dania Koldskål to tylko jedna z okazji, dla których warto je przygotować.
Ciasteczka różnią się od tych, które można znaleźć w Duńskich sklepach – nie zawierają tak dużej ilości masła oraz cukru. Nuta cytryny i marcepanu daje im fantastyczny smak i aromat, ponadto mają wyważoną kruchość i nie są ‘zapychające’ – polecam.



Składniki - 50-60 sztuk 
175 g płatków owsianych 
75 g mąki pszennej 
2 łyżeczki proszek do pieczenia 
35 g cukru trzcinowego 
2 jajka 
40 g masła
50 g marcepanu 
skórka z 1 cytryny 
½ łyżeczki pasty lub ekstraktu waniliowego




Piekarnik rozgrzewamy do 175*C. 


Płatki owsiane rozdrabniamy na mąkę. Mieszamy z mąką pszenną, cukrem, proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny.
Na blacie bądź stolnicy zagniatamy ciasto wraz z posiekanym masłem i marcepanem oraz ekstraktem waniliowym i jajkami. Ugniatamy, aż w cieście nie będzie grudek i powstanie spójne ciasto. 

Dzielimy na 50 – 60 małych kulek, układamy je na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i każdą spłaszczamy palcem lub łyżką.  

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175*C przez 10-15 minut na złoty kolor.

Smacznego. 




Lato w pełni!

2 komentarze :

  1. Wyglądają cudownie, pewnie tak też smakują!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze kupowaliśmy. Odkąd zrobiłam je po raz pierwszy - przestaliśmy :) Takie pyszne są te domowe :) Z marcepanem muszą smakować jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly