Kammerjunker to tradycyjne Duńskie ciasteczka, które zwykle
są jedzone z Koldskål – napoju lub rodzaju zupy czy jogurtu na bazie maślanki. Jak
każde małe ciasteczka są bardzo uzależniające, więc jedzenie ich w lecie w
postaci zimnego dania Koldskål to tylko jedna z okazji, dla których warto je
przygotować.
Ciasteczka różnią się od tych, które można znaleźć w Duńskich sklepach – nie zawierają tak dużej ilości masła oraz cukru. Nuta cytryny i marcepanu daje im fantastyczny smak i aromat, ponadto mają wyważoną kruchość i nie są ‘zapychające’ – polecam.
Ciasteczka różnią się od tych, które można znaleźć w Duńskich sklepach – nie zawierają tak dużej ilości masła oraz cukru. Nuta cytryny i marcepanu daje im fantastyczny smak i aromat, ponadto mają wyważoną kruchość i nie są ‘zapychające’ – polecam.
175 g płatków owsianych
75 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszek do pieczenia
35 g cukru trzcinowego
2 jajka
40 g masła
50 g marcepanu
skórka z 1 cytryny
½ łyżeczki pasty lub ekstraktu waniliowego
Piekarnik rozgrzewamy do 175*C.
Płatki owsiane rozdrabniamy na mąkę. Mieszamy z mąką
pszenną, cukrem, proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny.
Na blacie bądź stolnicy zagniatamy ciasto wraz z posiekanym masłem i marcepanem
oraz ekstraktem waniliowym i jajkami. Ugniatamy, aż w cieście nie będzie grudek i powstanie spójne ciasto.
Dzielimy na 50 – 60 małych kulek, układamy je na blasze piekarnika wyłożonej
papierem do pieczenia i każdą spłaszczamy palcem lub łyżką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175*C przez 10-15 minut
na złoty kolor.
Smacznego.
Wyglądają cudownie, pewnie tak też smakują!
OdpowiedzUsuńZawsze kupowaliśmy. Odkąd zrobiłam je po raz pierwszy - przestaliśmy :) Takie pyszne są te domowe :) Z marcepanem muszą smakować jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuń