wtorek, 8 lipca 2014

Owsianka z sosem jagodowym


Klasyczna i niezastąpiona owsianka w kolejnej letniej odsłonie - z pysznym sosem jagodowym. Najlepszy jest lekko ciepły, z delikatnym aromatem waniliowym wyśmienicie smakuje na owsiance, lecz równie dobrze sprawdzi się w innych daniach. 



Składniki – 1 porcja

4-5 łyżek płatków owsianych
250 ml mleka
100 ml wody – można zastąpić mlekiem, ilość regulujemy co do gęstości
słodzik do smaku
Sos jagodowy:
¾ szklanki jagód
2 łyżki wody
1 łyżka miodu
¼ łyżeczki pasty z wanilii lub ekstraktu
szczypta soli
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej – opcjonalnie
orzechy do posypania



Owsiankę możemy przygotować na zimno – przepis TUTAJ, lub klasycznie na ciepło. Gotujemy wtedy płatki owsiane w wodzie i mleku, mieszając od czasu do czasu, by nie przywarły do dna - do czasu, aż uzyskamy pożądaną gęstość.

Skrobie ziemniaczaną mieszamy w wodzie w małym garnku – jeśli wolimy uniknąć dodawania mąki po prostu pomijamy ten krok. Dodajemy jagody i wlewamy ekstrakt waniliowy, po czym doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód i dobrze mieszamy. Owsiankę polewamy sosem jagodowym i posypujemy orzechami. 




Jagodowe lato Lato w pełni! Słodkie jagodowe lato
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

7 komentarzy :

  1. Owsianka z jagodami i jogurtem naturalnym to zawsze hit mojego lata :-) Sosu nigdy nie robię, ale dokładnie prawie te same składniki dodaję do miseczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na wykorzystanie jagód do śniadania :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pomysł na sos jest super! na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam ,ale pysznie wygląda!

    http://libellule21.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentuje się tak, że już łapię za łyżeczkę! :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly