Klasyczna i niezastąpiona owsianka w kolejnej letniej odsłonie - z pysznym sosem jagodowym. Najlepszy jest lekko ciepły, z delikatnym aromatem waniliowym wyśmienicie smakuje na owsiance, lecz równie dobrze sprawdzi się w innych daniach.
Składniki – 1 porcja
4-5 łyżek płatków owsianych
250 ml mleka
100 ml wody – można zastąpić mlekiem, ilość regulujemy co do gęstości
słodzik do smaku
Sos jagodowy:
¾ szklanki jagód
2 łyżki wody
1 łyżka miodu
¼ łyżeczki pasty z wanilii lub ekstraktu
szczypta soli
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej – opcjonalnie
orzechy do posypania
Owsiankę możemy przygotować na zimno – przepis TUTAJ, lub klasycznie na ciepło. Gotujemy wtedy płatki owsiane w wodzie i mleku, mieszając od czasu do czasu, by nie przywarły do dna - do czasu, aż uzyskamy pożądaną gęstość.
Skrobie ziemniaczaną mieszamy w wodzie w małym garnku – jeśli wolimy uniknąć
dodawania mąki po prostu pomijamy ten krok. Dodajemy jagody i wlewamy ekstrakt
waniliowy, po czym doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód i
dobrze mieszamy. Owsiankę polewamy sosem jagodowym i posypujemy orzechami.
Owsianka z jagodami i jogurtem naturalnym to zawsze hit mojego lata :-) Sosu nigdy nie robię, ale dokładnie prawie te same składniki dodaję do miseczki:)
OdpowiedzUsuńMusiała świetnie smakować.
OdpowiedzUsuńUlubiona :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na wykorzystanie jagód do śniadania :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
pomysł na sos jest super! na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńMniam ,ale pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńhttp://libellule21.blogspot.com/
prezentuje się tak, że już łapię za łyżeczkę! :)
OdpowiedzUsuń