Sezon truskawkowy w pełni, więc korzystajmy z niego jak tylko się da. Poza wieloma przepisami jakie pojawiły się na blogu u mnie truskawki wędrują również do zamrażarki – gdyby na przykład ktoś z moich bliskich zapragnął takich bułeczek w środku zimy.
Pyszne, kruche z wierzchu i niesamowicie mięciutkie w środku. Ciasto na bułeczki jest z dodatkiem serka ricotta oraz soczystych truskawek. Możemy je jeść zarówno bez dodatków, jak i posmarowane masłem, czy kremowym serkiem.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
¼ - 1/3 szklanki cukru (w zależności od słodkości truskawek)
½ łyżeczki soli
6 łyżek zimnego masła
250 g truskawek, grubo posiekanych (jeśli używamy mrożonych najpierw je
rozmrażamy na ręczniku papierowym)
¾ szklanki sera ricotta (180 ml)
1/3 szklanki maślanki
Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
W dużej misce mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia, cukier i sól. Przy
użyciu miksera mieszamy składniki wraz z zimnym masłem, rozbijając je na malutkie
kawałeczki.
Do naszej miski dodajemy grubo posiekane truskawki, mieszamy do połączenia i
otoczenia w mące truskawek.
Dodajemy serek ricotta i maślankę. Składniki mieszamy gumową
szpatułką do połączenia.
Ręcznie wyrabiamy ciasto kilka razy, a następnie kładziemy je na dobrze
posypanej mąką powierzchni.
Formujemy w koło o 2 cm wysokości. Możemy dodać trochę więcej mąki na wierzchu
ciasta, aby zapobiec przyklejaniu się do rąk, jeśli jest bardzo lepkie.
Ostrym nożem kroimy ciasto na 8 kawałków i układamy je na przygotowanej
blasze.
Pieczemy 15-18 minut, aż bułeczki uzyskają złoty kolor oraz
będą suche i chrupiące na brzegach. Blachę wyjmujemy z piekarnika, a następnie
przekładamy bułeczki po kilku minutach na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
pysznie wyglądają te ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńPorywam kilka :)
OdpowiedzUsuńMniam! Muszą byc wyborne!
OdpowiedzUsuńAleż w domu musiało pachnieć podczas pieczenia :) Pięknie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńcudowne! dawno nie robiłam scones, a serowych nigdy! :)
OdpowiedzUsuńObłędne! Takie na śniadanie i od razu dzień jest cudowny :)
OdpowiedzUsuńmniam! pyszne i do tego zdrowe :)
OdpowiedzUsuńApetyczne!
OdpowiedzUsuń