Idealna letnia tarta owocowa, a może tarto-sernik? W każdym razie, ciasto jest pyszne.
Lekkie, dzięki pozbyciu się ciężkiego sera i jajek, niezwykle świeże i kremowe.
Owsiany spód, bardzo sprężysty, miękki w środku i puszysty jednocześnie oraz gruba warstwa jogurtowa z musem truskawkowym. Co jeszcze? Według mnie ciasto jest zupełnie zdrowe i możecie je jeść bez zbędnych wyrzutów sumienia. Bogate w białko, o niskiej zawartości tłuszczu i cukru.
Ma wyrazisty smak truskawek i idealnie sprawdza się w ciepłe letnie dni.
Składniki - forma 30cm (może być też kilka cm mniejsza)
Spód
2 szklanki płatków owsianych, zmielonych na mąkę
1 jajko + 1 białko
50 ml mleka
150 ml wody
10 tabletek słodzika/kilka łyżek cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Masa jogurtowa
900 ml jogurtu greckiego (u mnie light)
200 ml kremówki
słodzik/kilka łyżek cukru pudru do smaku
4 łyżki żelatyny, rozpuszczone w minimalnej ilości wrzątku
300 g zmiksowanych truskawek + około 300 g do dekoracji
skórka z ½ cytryny
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy mąkę owsianą, słodzik, proszek do
pieczenia i sodę. Wlewamy mleko i stopniowo wodę, do uzyskania średnio-gęstej
konsystencji. Dodajemy ekstrakt i żółtko. Miksujemy wszystko razem kilka minut
do dokładnego połączenia składników.
Ciasto wylewamy do formy na tarte lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy do 20 minut, do lekkiego zbrązowienia.
Zostawiamy do ostudzenia.
Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy jogurt grecki, słodzik i miksujemy do
połączenia składników. Wlewamy przestudzoną, rozpuszczoną żelatynę i skórkę z
cytryny. Dokładnie miksujemy.
Wylewamy większość masy na upieczony, wystudzony spód.
Do reszty masy jogurtowej wlewamy zmiksowane truskawki, a powstałą masę
wylewamy na tarte.
Pozostałe truskawki układamy na cieście.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz