Bardzo smaczne i szybkie do wykonania ciasto. Idealne na letnie dni, kiedy nie mamy ochoty stać godzinami w kuchni. Wilgotny czekoladowy biszkopt, banany i krem mleczny w dwóch wersjach - jasnej i czekoladowej.
Składniki – blacha 35x25 cm
Ciasto:
6 jaj
6 łyżek cukru
3 łyżki kakao,
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Nadzienie:
200 ml mleka
2 łyżki mąki
250 g masła w temperaturze pokojowej
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru pudru
2 banany
Nagrzewamy piekarnik
do 180°C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od
białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę – około 5-8 minut. Dodajemy kakao i
sodę, mieszamy składniki. Dodajemy ubitą pianę i delikatnie, przy pomocy
łopatki łączymy w jednolitą masę.
Ciasto przelewamy do blachy. Pieczemy przez 7-10 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasto zwijamy
w rulon wzdłuż dłuższego boku i pozostawiamy do ostygnięcia. Po przestudzeniu
rozwijamy i zdejmujemy pergamin.
Mleko i mąkę umieszczamy w garnku na średnim ogniu i
gotujemy stale mieszając, do uzyskania gęstszej konsystencji. Zdejmujemy z
ognia , wbijamy jajko i miksujemy składniki. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło
wmiksowujemy do powstałego kremu i dzielimy go na 2 części – jedną mniejszą, a
drugą większą. Do większej części dodajemy kakao, cukier puder i cukier waniliowy. Dobrze
miksujemy.
Upieczony biszkopt smarujemy jasnym kremem i ½ kremu czekoladowego na całej
powierzchni. Układamy wzdłuż banany i zwijamy wzdłuż dłuższej krawędzi.
Piękna rolada, przepis zapisuję i na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńO tak, piekna.
OdpowiedzUsuńObłędna rolada :) Czekolada i banany to dla nas połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie!
OdpowiedzUsuń