czwartek, 12 czerwca 2014

Kurczak w sosie pomarańczowym


Słodkie, pikantne i aromatyczne danie - lżejsza alternatywa dla popularnego jedzenia na wynos w krajach wschodnich. Ponadto szybkie i łatwe do wykonania.

Możecie również dodać wasze ulubione warzywa jak papryka, groszek czy brokuły, a podać z domowym smażonym ryżem lub makaronem. Polecam. 


Składniki -4 porcje 
Sos pomarańczowy

1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego lub 100%
¼ szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki sosu sojowego 
2 łyżki cukru/miód
1 łyżka chińskiego wina ryżowego – można pominąć jeśli niemacie
1 łyżka pikantnego sosu chili lub papryka w proszku 
1 łyżka octu 
¼ łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Kurczak

550 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę i posolonej
1,5 łyżki skrobi kukurydzianej 
1 łyżka oleju sezamowego lub słonecznikowego
4 ząbki czosnku 
2 cm startego imbiru
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
1 szalotka, posiekana
3 łyżki nasion sezamu, do dekoracji



Składniki sosu pomarańczowego mieszamy razem w średnim garnku i odstawiamy na bok. 

Posolone kawałki kurczaka obtaczamy w mące kukurydzianej. 

Dużą patelnie lub wok rozgrzewamy na dużym ogniu, dodajemy 1 łyżeczkę oleju i kurczaka. Smażymy kilka minut, z każdej strony na rumiany kolor. Kurczaka  Dodaj 1 łyżeczkę oleju i kurczaka i powtórzyć gotowanie 2 do 3 minut z każdej strony. Kurczaka zdejmujemy z patelni i odstawiamy. 

Na patelnię/wok wlewamy łyżeczkę oleju i podsmażamy dokładnie posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir, około 1 minuty do uzyskania mocnego aromatu. Dodajemy startą skórkę pomarańczową i s powrotem kurczaka. Dokładnie mieszamy i wlewamy sos pomarańczowy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje - około 1 do 2 minut. 
Gotowe danie posypujemy nasionami sezamu, smacznego.



Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Akcja bez nabiałuKuchnia Bliskiego Wschodu 2014

4 komentarze :

Printfriendly