Słodkie, pikantne i aromatyczne danie - lżejsza alternatywa dla popularnego jedzenia na wynos w krajach wschodnich. Ponadto szybkie i łatwe do wykonania.
Możecie również dodać wasze ulubione warzywa jak papryka, groszek czy brokuły, a podać z domowym smażonym ryżem lub makaronem. Polecam.
Składniki -4 porcje
Sos pomarańczowy
1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego lub 100%
¼ szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru/miód
1 łyżka chińskiego wina ryżowego – można pominąć jeśli niemacie
1 łyżka pikantnego sosu chili lub papryka w proszku
1 łyżka octu
¼ łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Kurczak
550 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę i posolonej
1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka oleju sezamowego lub słonecznikowego
4 ząbki czosnku
2 cm startego imbiru
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
1 szalotka, posiekana
3 łyżki nasion sezamu, do dekoracji
Składniki sosu pomarańczowego mieszamy razem w średnim
garnku i odstawiamy na bok.
Posolone kawałki kurczaka obtaczamy w mące kukurydzianej.
Dużą patelnie lub wok rozgrzewamy na dużym ogniu, dodajemy 1 łyżeczkę oleju i kurczaka.
Smażymy kilka minut, z każdej strony na rumiany kolor. Kurczaka Dodaj 1 łyżeczkę oleju i kurczaka i powtórzyć
gotowanie 2 do 3 minut z każdej strony. Kurczaka zdejmujemy z patelni i
odstawiamy.
Na patelnię/wok wlewamy łyżeczkę oleju i podsmażamy dokładnie posiekany lub
przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir, około 1 minuty do
uzyskania mocnego aromatu. Dodajemy startą skórkę pomarańczową i s powrotem
kurczaka. Dokładnie mieszamy i wlewamy sos pomarańczowy. Gotujemy, aż sos
zgęstnieje - około 1 do 2 minut.
Pyszności :-) fajny pomysł na obiad :-)
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńzjadłybyśmy takiego smacznego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy z mężem takie połączenia smaków :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń