Idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają odpowiedniej maszyny i kochają lody. Ale zaserwować możemy je również tym, którzy ich nie lubią – jestem pewna, że zmienią zdanie. Nie ma prostszego przepisu na pyszne, a zarazem zdrowe i niesamowicie puszyste oraz kremowe lody. Mają słodki i intensywny smak, więc jestem pewna, że zagoszczą na stałe w Waszych domach.
Niech ten przepis będzie Waszą inspiracją do eksperymentów i poszukiwania
nowych smaków. Możecie dodać niezliczoną ilość produktów od ulubionych
owoców(można również mrożone) po kawałki czekolady, aromaty i cokolwiek, na co
macie ochotę - a poniżej znajdziecie kilka moich pomysłów.
Awokado-limonka: 1 obrane i posiekane dojrzałe avocado, sok z 1-2 limonek
Lawenda-cytryna: 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy i sok z 1 cytryny
Figi-sól morska: 6 posiekanych i zamrożonych fig i spora szczypta soli morskiej
Brzoskwinia–malina-imbir: ½ szklanki mrożonych kawałków brzoskwini, ½ szklanki mrożonych malin, 2 cm świeżego, posiekanego imbiru
Pistacja: ½ szklanki pistacji i 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Prażona truskawka-kardamon: 230 g świeżych truskawek przekrojonych na pół z 1 łyżką miodu/syropu klonowego podpiekamy w piekarniku w 180*C przez 25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy wraz z ¼ - ½ łyżeczki rozbitych ziaren kardamonu do bananów
Czekolada-masło orzechowe: 3 łyżki masła orzechowego i 1-2 łyżki kakao w proszku
Masło migdałowe/orzechowe: 3 łyżki masła migdałowego/orzechowego , 2 łyżki syropu klonowego/miodu, 1 łyżka tahini , ½ łyżeczki cynamonu , 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego i ½ szklanki orzechów (migdały lub inne)
Składniki – 2 średnie
porcje
3 banany, dojrzałe
Banany obieramy i kroimy w plasterki. Wkładamy w woreczku,
opakowaniu plastikowym, lub rozłożone na talerzu do zamrażarki na co najmniej kilka
godzin lub całą noc.
Ja od czasu, kiedy zrobiłam je pierwszy raz już zawsze mam je w zamrażarce;)
Banany wyjmujemy z zamrażarki i po około 5-10 minutach
wrzucamy do malaksera, miksera lub innego miksującego urządzenia.
Miksujemy do uzyskania puszystej i kremowej konsystencji. Na końcu dodając dodatki jeśli używacie.
W zależności od tego, jakiego sprzętu używacie może to chwilę potrwać, więc
bądźcie cierpliwi. Na początku banany rozdrabniają się najtrudniej jednak po
kilku minutach jest to coraz szybsze. W razie potrzeby oskrobcie boki naczynia
w czasie miksowania.
zdecydowanie najlepsze lody! banany mam stale pomrożone w zamrażalce :)
OdpowiedzUsuńTaki prosty sposób!!
OdpowiedzUsuńDzięki za podpowiedź!
świetny przepis:)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł!
OdpowiedzUsuńPyszne do wyboru do koloru:) Lecę po banany:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam lody bananowe, lepsze niż kupne :)
OdpowiedzUsuń