Idealnie połączone owoce w postaci koktajlu-puddingu ze świeżych
owoców oraz jagód acai, posypane ulubioną, chrupiącą granolą i większą ilością
owoców.
To doskonały rodzaj śniadania, który wnosi trochę słońca w
pochmurne poranki.
Jagody acai dostałam do wypróbowania od bliskich, są one niestety dosyć drogie
do codziennego użytku w naszym kraju. W smaku przypominają klasyczne jagody, o
trochę głębszym, lekko czekoladowym aromacie. Można je w przepisie pominąć –
smoothie będzie równie pyszne, lub jeśli macie do nich dostęp spróbować obu
wersji ;)
Jakie są korzyści zdrowotne wynikające z jagód Acai?
Przeciwutleniacze: Jagody są bardzo bogate w antyoksydanty, zawierają ich aż dwa razy więcej niż klasyczne jagody
Tłuszcze omega: Są bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3, 6 i 9, które są niezbędne w utrzymaniu w doskonałym stanie naszego układu sercowo-naczyniowego i mózgu.
Błonnik i białko: Każde 100g suszonego proszku Acai zawiera 14g błonnika i 8g białka!
Minerały: B1, B2, B3, C i E – wszystkie znajdują się w jagodach, na przykład wapń i witamina D, która odpowiada za pochłanianie wapnia.
Składniki – 1 porcja
1 banan
1 szklanka mrożonych owoców (jagody, truskawki lub maliny)
¾ szklanki mleka lub wody
1 łyżeczka proszku Acai
+ dodatki wedle uznania (granola, owoce, nasiona, orzechy itd.)
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze do uzyskania
jednolitej konsystencji. Możemy dodać więcej lub mniej płynu w celu uzyskania pożądanej
konsystencji.
Koktajl wlewamy do miseczki i dodajemy ulubione dodatki.
Piękny ma kolorek.
OdpowiedzUsuńnie miałam okazji jeszcze próbować z dodatkiem Acai, ale jak tylko się natknę to bardzo chętnie! nie ma to jak dodać jeszcze więcej zdrowia tak pysznemu smoothie :)
OdpowiedzUsuń