Obłędnie pyszne brownie z gęstym i słodkim kremem ze zdrową
dawką Irish Cream.
Jest nieprzyzwoicie dobre, a krem jest miłym kontrastem do ciasta z dodatkiem piwa czekoladowego.
Jest nieprzyzwoicie dobre, a krem jest miłym kontrastem do ciasta z dodatkiem piwa czekoladowego.
Brownie smakuje bardziej jak bez
mączna wersja ciasta, a ciemne piwo uwydatnia smak czekolady - co czyni je skandalicznie pysznym. Polecam.
Składniki – forma 20x20 cm
230 g niesolonego masła
1,5 szklanki mąki
½ szklanki ciemnego piwa czekoladowego (nie smakowe też będzie dobre)
1 i ¼ szklanki cukru
280 - 300 g czekolady (u mnie pół na pół – gorzka i mleczna)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki soli
3 duże jajka
Krem:
115 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1,5 szklanki cukru pudru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
4-6 łyżek likieru Irish Cream
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Formę wykładamy pergaminem.
Do małego garnka wlewamy piwo, doprowadzamy do wrzenia, a
następnie zmniejszamy ogień. Na wolnym ogniu gotujemy, aż zmniejszy swoją
objętość do ¼ szklanki - około 5 minut (pilnujemy aby nie spalić, mieszamy od
czasu do czasu). Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło oraz połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,
mieszając od czasu do czasu, aż mieszanina będzie gładka. Przelewamy do
średniej miski i lekko studzimy – aż będzie ciepłe, nie gorące w dotyku.
Dodajemy cukier, wanilię, sól i zredukowane piwo, następnie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy jajka, po jednym na raz, mieszając i łącząc składniki za każdym razem. Dodajemy mąkę i delikatnie łączymy składniki jak najmniejszą ilością ruchów.
Dodajemy cukier, wanilię, sól i zredukowane piwo, następnie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy jajka, po jednym na raz, mieszając i łącząc składniki za każdym razem. Dodajemy mąkę i delikatnie łączymy składniki jak najmniejszą ilością ruchów.
Ciasto wlewamy do przygotowanej formy.
Pieczemy przez około 45 do 55 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto
przenosimy w formie na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Do miski miksera wrzucamy masło i ubijamy przez około 2
minuty na puszystą masę. Dodajemy partiami cukier i dobrze miksujemy za każdym
razem. Dodajemy sól, ekstrakt z wanilii i likier. Na małych obrotach miksujemy
do połączenia, następnie zwiększając obroty i miksując około 3 minuty na
puszysty krem.
Brownie na piwie? Intrygujące :)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, a piwa tylko kropelka ;)
UsuńPołączenie z kremem bardzo ciekawe ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń