Strony

środa, 21 maja 2014

Piwne brownie z kremem Irish Cream



Obłędnie pyszne brownie z gęstym i słodkim kremem ze zdrową dawką Irish Cream.
Jest nieprzyzwoicie dobre, a krem jest miłym kontrastem do ciasta z dodatkiem piwa czekoladowego. 
Brownie smakuje bardziej jak bez mączna wersja ciasta, a ciemne piwo uwydatnia smak czekolady - co czyni je skandalicznie pysznym. Polecam.


Składniki – forma 20x20 cm

230 g niesolonego masła
1,5 szklanki mąki
½ szklanki ciemnego piwa czekoladowego (nie smakowe też będzie dobre)
1 i ¼ szklanki cukru
280 - 300 g czekolady (u mnie pół na pół – gorzka i mleczna)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki soli
3 duże jajka

Krem:

115 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1,5 szklanki cukru pudru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
4-6 łyżek likieru Irish Cream



Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 
Formę wykładamy pergaminem.

Do małego garnka wlewamy piwo, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień. Na wolnym ogniu gotujemy, aż zmniejszy swoją objętość do ¼ szklanki - około 5 minut (pilnujemy aby nie spalić, mieszamy od czasu do czasu). Odstawiamy do ostygnięcia.

Masło oraz połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu, aż mieszanina będzie gładka. Przelewamy do średniej miski i lekko studzimy – aż będzie ciepłe, nie gorące w dotyku.
Dodajemy cukier, wanilię, sól i zredukowane piwo,  następnie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy jajka, po jednym na raz, mieszając i łącząc składniki za każdym razem. Dodajemy mąkę i delikatnie łączymy składniki jak najmniejszą ilością ruchów. 
Ciasto wlewamy do przygotowanej formy.
Pieczemy przez około 45 do 55 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto przenosimy w formie na kratkę do całkowitego ostygnięcia.


Do miski miksera wrzucamy masło i ubijamy przez około 2 minuty na puszystą masę. Dodajemy partiami cukier i dobrze miksujemy za każdym razem. Dodajemy sól, ekstrakt z wanilii i likier. Na małych obrotach miksujemy do połączenia, następnie zwiększając obroty i miksując około 3 minuty na puszysty krem. 

Masę rozprowadzamy równomiernie na ostudzonym cieście i kroimy na kawałki.
Smacznego.





Piknik majowy

3 komentarze:

  1. Brownie na piwie? Intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie z kremem bardzo ciekawe ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń