Klasyczna i zawsze pyszna owsianka. Kremowa, delikatna i
zdrowa, a do tego prażony, sezonowy rabarbar. Wreszcie znajdziemy go już w
sklepach i będziemy mogli dodawać do wszystkiego.
Proces prażenia uwydatnia naturalną słodycz i cierpkość rabarbaru. Dodając
tylko kilka składników, otrzymamy wspaniały rezultat. Przedłużamy również w ten sposób ich trwałość,
dzięki czemu możecie mieć je zawsze pod ręką w lodówce.
Owsianka to tylko jedna z wielu propozycji, idealnie będzie pasować do
naleśników, gofrów, tostów francuskich, ciast, ciastek, babeczek i pieczywa, a
nawet jako dodatek do dań słonych np. deski serów czy mięs.
Składniki – 2 porcje
Rabarbar:
3 łodygi rabarbaru (około 250 g)
sok i skórka z jednej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu wanilii (lub 1 laska wanilii)
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki wody
Owsianka:
½ szklanki płatków owsianych
1 szklanka wody
½ szklanki mleka
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki miodu lub wybrany słodzik do smaku
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Rabarbar obieramy i kroimy na 3 cm kawałki. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
W małej misce mieszamy sok i startą skórkę z cytryny, wanilię, cukier i wodę. Wylewamy
na kawałki rabarbaru i dobrze mieszamy.
Pieczemy przez około 20 minut, aż rabarbar będzie miękki, ale nadal będzie
utrzymywać swój kształt. Wyjąć i lekko ostudzić.
UWAGA: zamiast piekarnika, możemy wykorzystać mikrofalówkę. Postępujemy tak
samo, jednak w zależności od waszego urządzenia czas będzie różny, musicie więc
uważnie pilnować rabarbaru.
Płatki warto namoczyć dzień wcześniej, jeśli używacie tych nie błyskawicznych,
jednak nie jest to konieczne.
Gotujemy je w wodzie oraz mleku, aż będą miękkie i kremowe - około 5 do 8 minut. Dodajemy
miód/słodzik oraz cynamon i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do miseczek, podajemy z gotowym rabarbarem i np. posiekanymi
migdałami.
Smacznego.
uwielbiam te klasyki! i jeszcze bardziej cieszę się, że już rabarbar można spotkać i cieszyć się jego smakiem, chociażby w tak pyszny sposób jak to śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńNie mogę dodać wpisu do akcji, ponieważ nie zawiera opisu, dlaczego można podać to danie maturzyście.
OdpowiedzUsuńJest to wymogiem akcji.
Wygląda bosko :) Z rabarbarem jeszcze owsianki nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńCiekawy post :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !