Pomijając wszelkie walory smakowe, ten chlebek bananowy jest
również idealną przekąską i źródłem witamin.
Mąka owsiana jest jego prawdziwą gwiazdą. Dzięki niej ciasto jest wilgotne bez
dodatku zbędnego tłuszczu. Kiedy piekłam go po raz drugi pominęłam również
całkowicie cukier, którego i tak jest znikoma ilość. I nie myliłam się – wciąż był
lekko słodki, o idealnej konsystencji i zaskakującym smaku.
Nie znajdziecie tu również jajek, produktów mlecznych, czy glutenu. Kiedy
mówiłam o tym cieście, trudno było wszystkim uwierzyć, że pomijając wszystkie
te składniki ciasto może być tak pyszne.
Wykorzystanie naturalnych produktów pozwoliło mi nawet na wykonanie własnej
czekolady, która jest świetnym dodatkiem.
Ważne jest, aby pamiętać, że jeśli chcecie aby chleb był całkowicie
bezglutenowy, należy użyć bezglutenowych płatków owsianych.
Składniki – forma 22x12 cm
około 3 szklanki płatków owsianych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
3 bardzo dojrzałe banany
1 łyżka oleju kokosowego (można równie dobrze pominąć, lub dodać inny olej)
1/3 szklanki brązowego cukru (pominęłam, możemy też dosłodzić słodzikiem)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki chipsów czekoladowych (przepis poniżej)
+ cynamon, 1 łyżka płatków owsianych do posypania
¼ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
2/3 szklanki kakao
4 łyżki miodu/syropu klonowego
Mieszamy wszystkie składniki razem, następnie wylewamy na blaszkę, pokrytą
pergaminem
i rozprowadzamy nożem na
cienką warstwę. Wkładamy do zamrażarki do stwardnienia,
a następnie kroimy na kawałki.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Jeśli nie posiadacie formy sylikonowej, blaszkę wykładamy papierem do
pieczenia.
Płatki owsiane wrzucamy do blendera i miksujemy około 1-2 minuty,
aż będą przypominać mąkę. Zależnie od
Waszego blendera, możliwe, że będziecie musieli zatrzymasz urządzenie i zamieszać
płatki, by upewnić się, że wszystkie płatki zostały zmiksowane.
2 szklanki mąki owsianej umieszczamy w misce. Dodajemy proszek do pieczenia,
sodę i sól.
W oddzielnej dużej misce, dokładnie rozgniatamy banany na puree. Dodajemy
ekstrakt i jeśli używamy –cukier oraz olej. Mieszamy chwilę, aż konsystencja
będzie gładka i kremowa.
Partiami dodajemy do mąki i mieszamy/miksujemy do połączenia.
Dodajemy chipsy czekoladowe i lekko mieszamy.
Ciasto wlewamy do przygotowanej blaszki i posypujemy cynamonem oraz płatkami.
Pieczemy przez 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Studzimy 10-15 minut w formie, a następnie przekładamy na kratkę do całkowitego
wystudzenia.
Kroimy w plasterki, Smacznego;)
Uwielbiam chlebek bananowy! Mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńWierzę że jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością skorzystam, wygląda super :)
OdpowiedzUsuńrobię podobny, tylko z płatkami jaglanymi. Ale ja dodawałam kawałki gorzkiej czekolady do środka, a całość polewałam domową polewą. Nie wpadłam jednak by zrobić z niej chipsy. Super pomysł, kradnę:) I zapraszam też do mnie na bloga po zdrowe bezglutenowe przepisy zdrowozakrecona@blogspot.com
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiego, ale chętnie zrobię! Chyba nie jest zbyt czasochłonny?
OdpowiedzUsuńhttp://zycienienabogato.blogspot.com/
To przepis dla mnie.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń