Pyszne i sycące danie wegetariańskie. Idealne na zimowy
dzień, letni piknik lub grilla w ogrodzie.
Bogactwo warzyw i smaków wspaniale
łączy swoje smaki, a papryczka chili oraz zioła(w sezonie warto dodać świeże) nadają
kuszącego aromatu.
Zdecydowanie polecam, a ja tymczasem udaje się w kolejną podróż. Północna Polska, Niemcy oraz Dania, mam nadzieję, że pogoda będzie łaskawa i będzie to kolejna wspaniała wyprawa, pozdrawiam ;)
Zdecydowanie polecam, a ja tymczasem udaje się w kolejną podróż. Północna Polska, Niemcy oraz Dania, mam nadzieję, że pogoda będzie łaskawa i będzie to kolejna wspaniała wyprawa, pozdrawiam ;)
Składniki – 4 porcje
1-2 papryczki chili
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy lub oleju
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki majeranku
kilka igieł rozmarynu
2 czerwone papryki
½ szklanki koncentratu pomidorowego - 120 ml
2 puszki dowolnej fasoli
½ szklanki ugotowanej dowolnej kaszy lub quinoa ( ¼ szklanki surowych nasion
ugotowana w 1 szklance wody)
1,5 szklanki bulionu warzywnego - 350 ml
¾ łyżeczki ostrej papryki
¾ łyżeczki słodkiej lub wędzonej papryki
sól/ pieprz
+25 g gorzkiej czekolady - opcjonalnie
Cebulę, chili i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, wraz z ziołami 5
minut – na głębokiej patelni lub w garnku.
Paprykę siekamy w drobną kostkę i dodajemy na patelnię. Smażymy kolejne 5
minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, odsączoną fasolę i ugotowaną
kaszę. Smażymy przez minutę, a następnie wlewamy bulion warzywny. Gotujemy przez
5 minut.
Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czekoladą, po czym gotujemy kolejne 15
minut, mieszając od czasu do czasu.
Smacznego
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńPYSZNE, kocham ostre potrawy :)
OdpowiedzUsuńhttp://fitdevangel.blogspot.com/
Z dodatkiem czekolady jeszcze nie jadlam ;D
OdpowiedzUsuńzapisałam - przepis znakomity!
OdpowiedzUsuń