Delikatny, wilgotny sernik migdałowy. Z wyczuwalną, lecz na pewno nie dominującą nutą amarettoo, pełny chrupiących migdałów oraz kawałków brzoskwiń.
Kremówkę możecie zastąpić większą ilością mleka skondensowanego, jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, a spód zamienić na ulubione ciasteczka.
Składniki - blaszka 25x37
Spód:
350 g mąki pszennej (zastąpiłam 150 g mąką pełnoziarnistą)
Spód:
350 g mąki pszennej (zastąpiłam 150 g mąką pełnoziarnistą)
50 g cukru pudru
200 g masła
1 łyżka śmietany
2 żółtka
kropla aromatu migdałowego
Masa serowa:
1700 g twarogu półtłustego lub z wiaderka
Masa serowa:
1700 g twarogu półtłustego lub z wiaderka
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego (zastąpiłam 1 puszkę 300 ml kremówki)
8 jajek
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub aromatu)
240 ml Amaretto lub innego migdałowego likieru
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 puszka brzoskwiń, pokrojone na drobniejsze kawałki
220 g podprażonych płatków migdałowych + niepodprażone płatki migdałów do
dekoracji
* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na ciasto kruche dokładnie wyrabiamy. Owijamy folią
spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Blachę wykładamy pergaminem.
Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Blachę wykładamy pergaminem.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę. Ciasto nakłuwamy
widelcem lub przykrywamy pergaminem i wysypujemy coś by je obciążyć.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200*C. Odstawiamy do
ostudzenia.
Ser dokładnie rozcieramy mikserem, wlewamy mleko skondensowane i kremówkę, po czym dalej ucieramy do
połączenia. Dodajemy jajka, ucierając za każdym razem. Dodajemy mąkę i ponownie miksujemy.
Dodajemy likier,
ekstrakt z migdałów oraz brzoskwinie, mieszamy łopatką do połączenia składników.
Na samym
końcu dodajemy podprażone płatki migdałów i mieszamy.
Masę serową wylewamy na schłodzony spód. Na górze
wysypujemy dodatkowo niepodprażone płatki migdałów.
Pieczemy około 70 minut w 160ºC. Gotowy sernik powinien
być ścięty i sprężysty na wierzchu.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku,
następnie w lodówce przez około 12 godzin.
Przechowujemy w lodówce. Smacznego
Przechowujemy w lodówce. Smacznego
pyszności <3
OdpowiedzUsuńmam już zadanie na dzisiejszy wieczór ;)
musi być smaczny, bardzo lubię takie smaki:)
OdpowiedzUsuńWygląda prze apetycznie, pożyczę sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńprzepiękny wyszedł :)
OdpowiedzUsuń