czwartek, 23 stycznia 2014

Delikatne i puszyste pączki pieczone


Odchudzone donaty lub pączki, co wolicie. Rewelacyjne w smaku, puszyste, sprężyste, delikatne, lecz treściwe, do tego nie są smażone w głębokim tłuszczu.
Są wspaniałe, lecz nie można porównać ich do klasycznych polskich pączków (bardziej przypominają angielskie donaty). Nie są gorsze, czy lepsze? sami oceńcie, Moim zdaniem są po prostu inne.
Bardzo polecam jako odmianę dla naszych tradycyjnych pączków smażonych.


Składniki (około 30 średnich sztuk):
20 g suchych drożdży
2 szklanki ciepłego mleka (500 ml)
4 szklanki mąki pszennej (1 kg) – najlepiej typ 550
½ szklanki cukru
4 łyżki roztopionego masła
2 jajka
Szczypta soli
Szczypta cynamonu



Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz.
Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Starajmy się nie dosypywać zbędnej mąki.
Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przekładamy  do miski, przykrywamy  i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (co najmniej 1,5 h, u mnie cała noc).

Po tym czasie ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na  grubość około 13 mm(najłatwiej podzielić na części).
Z ciasta możemy zrobić zarówno pączki nadziewane jak i doughnuts - ja zrobiłam pół na pół.
Robiąc doughnuts większą szklanką wycinamy koła, mniejszą foremką wycinamy dziurki, by powstał kształt oponek.  Robiąc pączki wycinamy tylko koła większą szklanką.
Krążki układamy najlepiej po 9 na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do ponownego napuszenia na około 45 minut w ciepłym miejscu.

Pieczemy na lekki brąz w temperaturze 180*C około 8 - 12 minut, a najlepiej sprawdzić już po 8 minutach, aby się nie przypaliły. 

Kiedy lekko przestygną możemy je dowolnie nadziać(rękawem cukierniczym) udekorować, lub zostawić bez dekoracji.
Polecam lukier cytrynowy, którego użyłam (mieszamy sok z cytryny, cukier puder i odrobinę wody do pożądanej konsystencji), dowolne czekolady, posypki, cukier puder lub obtoczenie w cukrze cynamonowym(pączki smarujemy dokładnie masłem, obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem).

Smacznego;)



Bardzo Tłusty Czwartek 2014

13 komentarzy :

  1. Inne - to najlepsze określenie. Twoje pieczone pączki muszą być także pyszne, bo tak wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale bym zjadła na śniadanie takie:D świetne Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo podoba mi się ten pomysł na pączki! zdrowsza wersja, a pewnie równie smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Karnawał na całego! Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają, że są bardzo lekkie :D ... apetycznie - zrobię kiedyś dla znajomych ;p

    http://diamond-life-healthly.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, lubię takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. czy zamiast drożdży suszonych mogą być świeże i czy jakoś je rozrabiać wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Drożdży świeżych dodajemy 2 razy więcej niż suchych, czyli w tym wypadku 40g.
      Do pokruszonych drożdży dosypujemy 2 łyżki cukru, zalewamy około 1/2 szklanki letniego mleka(lub wody) i 5-6 łyżek mąki. Mieszamy by nie było grudek i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30minut. Gotowy rozczyn dodajemy do mąki i kontynuujemy według przepisu.
      Pozdrawiam;)

      Usuń
  9. Zrobiłam owe pączki. W smaku super :) ale nie są tak ładnie zbrązowiałe, błyszczące jak Twoje.. Dlaczego? Ps. Drożdżowych wypieków unikam jak ognia, bo nigdy mi nie wychodziło. Skusiły mnie suche drożdże w przepisie i opłacało się ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly